U mimohodu đakovačkih vezova rekordnih 70 skupina

Svečanim mimohodom 70-ak folklornih skupina s oko 5000 izvođača središtem grada u Đakovu je održana središnja priredba 48. đakovačkih vezova.

Uz folklorne skupine iz Slavonije, Baranje te cijele Hrvatske, u njoj su se našle i inozemne, od Kanade, SAD-a, Austrije, Mađarske, BiH, Slovačke i drugih država. Iz Kanade su na Vezove stigli predstavnici ukrajinskog plesa i pjesme, 40-ak izvođača plesne i folklorne skupine Viter iz Edmontona te 26 izvođača iz ukrajinskog plesnog ansambla Troyanda, Selkirk, Manitoba.

U vezovskoj povorci, u kojoj je ove godine rekordan broj skupina, nastupili su i Hrvati iz SAD-a, članovi TPS Hrvatska loza iz Chicaga, potom Hrvati iz Austrije, Mađarske, BiH. Povorku je, noseći hrvatski barjak, predvodio gradonačelnik i predsjednik smotre Zoran Vinković, a u povorci su i ove godine bile okićene svatovske zaprege, njih 48, brojni jahači, uzgajivači autohtone pasmine pasa - hrvatskog ovčara, a posebno zanimljiv bio je prolazak Prve kandžijaške udruge Kruševica 2010.

Na platou ispred katedrale povorku su pratili crkveni i svjetovni dužnosnici među kojima i nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Đuro Hranić, osječko-baranjski dožupani Željko Kraljičak i Dragan Vulin te drugi.

Po prolasku mimohoda središtem grada, u katedrali je održano misno slavlje, a tijekom dana na ljetnoj pozornici u Strossmayerovom parku traje cjelodnevni folklorni program uz nastup domaćih i inozemnih folklornih skupina.

Tu će navečer, uz program Slavonijo, zemljo plemenita, biti zatvoreni 48. Đakovački vezovi, a središnji dio zatvaranja je tradicionalni izbor najljepših narodnih nošnji, uz tamburaški program.

Đakovački vezovi otvoreni su u petak navečer scenskom slikom Nekad bilo, sad se snilo pred đakovačkom katedralom. Smotra je to folklora Slavonije i Baranje koja je odavno prešla nacionalne okvire.