Počelo suđenje Gojku Eroru za ratni zločin u Berku

Optuženik za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Berku 1991. godine Gojko Eror na današnjem početku suđenja na osječkom Županijskom sudu izjavio je da se ne smatra krivim za to kazneno djelo.

Eror je posljednih 11 godina živio na Malti, koja ga je na temelju europskog uhidbenog naloga u ožujku ove godine izručila Hrvatskoj, a on je tijekom ekstradicijskog postupka pristao na izručenje.

Optužnica ga tereti da je kao zapovjednik stožera Teritorijalne obrane (TO) u Berku s drugim pripadnicima TO od rujna do kraja 1991. u cilju protjerivanja nesprskog stanovništva i stvaranja etnički čistog sela sudjelovao u otvaranju logora te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila. Kao posljedica toga 28 osoba je ubijeno, 12 je pretučeno i zlostavljano, a 17 se vodi kao nestali.

Svjedok Vitomir Garvanović u iskazu je naveo da ne zna tko je u to vrijeme bio u stožeru TO-a, jer je nakon ranjavanja 2. rujna 1991. s još nekoliko pripadnika Zbora narodne garde odveden u Novi Sad. Dodao je kako je nakon mirne reintegracije, pri čišćenju Mjesnog odbora, pronađena dokumentacija iz koje proizlazi da je zapovjednik TO-a u to vrijeme bio optuženi Eror.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.