HUP se predstavniku EK požalio zbog odustajanja od outsourcinga

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) požalili su se voditelju Predstavništva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj Branku Baričeviću na Vladinu odluku o odustajanju od izdvajanja uslužnih djelatnosti iz javnih i državnih službi (outsourcinga), ističući kako je time Vlada odustala od jedine ozbiljnije reforme javne i državne uprave.

HUP-ovci su odustajanje od outsourcinga ocijenili dodatnim utegom za javni dug koji će uzrokovati neizvjesnost preokreta negativnih gospodarskih trendova te, u kontekstu uporno loših gospodarskih trendova i obveza Hrvatske preuzetih u sklopu procedure prekomjernog deficita, iznijeli Baričeviću zabrinutost jer se ne provode nužne reforme, priopćeno je danas iz HUP-a.

Baričević je potvrdio da je o toj problematici već komunicirao s Bruxellesom, podsjetivši da je Hrvatska preuzela obaveze prema EK-u vezane uz proceduru prekomjernog deficita, ali i uz europski semestar kroz čije mehanizme EK redovito prati poteze u smjeru ispravljanja makroekonomskih neravnoteža i provedbe programa gospodarskih i strukturnih reformi država članica.

HUP-ovi predstavnici još su jednom ustvrdili da je odabir modela spin offa uslužnih djelatnosti u državnu tvrtku neodgovoran prema svim poreznim obveznicima, bili oni poslodavci ili zaposlenici u javnom i privatnom sektoru.
Građani će i dalje dobivati lošiju i skuplju uslugu, a formiranjem nove državne mega-tvrtke s povlaštenim položajem na tržištu ugrozit će se privatna inicijativa i oko 10 000 radnih mjesta u privatnom sektoru, upozorava HUP.

Vlada je unatoč teškom stanju u javnim financijama i preuzetim obvezama u sklopu procedure prekomjernog deficita svjesno odlučila izbjeći model izdvajanja koji bi, prema izračunima same Vlade, rezultirao sa čak 400 milijuna kuna većim uštedama godišnje od onih koje se planiraju u sklopu modela spin offa.

Te se uštede ne odnose na broj trenutno zaposlenih i njihova prava jer su ona prilikom izdvajanja zaštićena europskim direktivama i hrvatskim Zakonom o radu, kaže se u priopćenju.