Pogledajte otvaranje 65. Dubrovačkih ljetnih igara

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene 65. Dubrovačke ljetne igre. Redatelj otvaranja bio je Krešimir Dolenčić, dirigent Filip Pavišić, a koreografkinja Larisa Navojec.

U izvedbi su sudjelovali Festivalski dramski ansambl, Dubrovački simfonijski orkestar, Gradska glazba Dubrovnik, Zbor Libertas, Folklorni ansambl Linđo i drugi.

Igre je po tradiciji otvorio gradonačelnik Dubrovnika. Obraćajući se okupljenima Andro Vlahušić je uz ostalo naglasio vjeru u libertas, vjeru u Svetog Vlahu koji je, kako je rekao, večeras zaboravio na kišu i pustio umjetnike da uđu u Grad.
Naime, jaka kiša je padala do pola sata prije početka svečanosti.

Kako je istaknuo gradonačelnik Vlahušić, uspjeh Dubrovnika nije došao brzo. Dubrovčani su strpljivo stoljećima gradili zidine, stvarali diplomaciju, trgovinu, othrvali se mnogim nedaćama. Posebno je istaknuo potres 1979. i agresorski rat 1991. i kako je rekao, oba su puta su bili pobjednici. Dodajući da Dubrovnik istinski vjeruje svojim građanima, Vlahušić je istaknuo kako su oni vlasnici svoje sudbine; sadašnjosti, budućnosti, vlasnici svega.

Među uzvanicima su bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, predstavnici diplomatskog zbora, Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina s područja županije te sudionici Croatia Foruma.

Tijekom Festivala, do 25. kolovoza, na 20-ak lokacija bit će izvedeno osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih  i drugih programa. U njima će sudjelovati više od 2.000 umjetnika iz cijeloga svijeta.

Dan nakon otvorenja, u sklopu popratnog programa i u povodu 65. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igara, u atriju palače Sponze i u Multimedijalnom centru "Visia" bit će otvorena izložba "Oblikovatelji sjećanja fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara", ostvarena u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz potporu Državnog arhiva u Dubrovniku. Izložba je popraćena dokumentarnim filmovima pod nazivom "Ljetne igre" iz arhiva HRT-a u izboru Hrvoja Juvančića, a pripremljeno je i nekoliko dokumentarno-igranih filmova koji će imati besplatne projekcije u ljetnom kinu "Slavica".

U srpnju su na programu koncerti Dubrovačkoga simfonijskog orkestra s gostima solistima, Zagrebačkih solista u ljetnikovcu "Skočibuha" i Vojvođanskoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem Berislava Skenderovića na Boškovićevoj poljani te koncerti namijenjeni mlađoj i široj festivalskoj publici na atraktivnim mjestima.

Premijerni dramski program počinje 25. srpnja Shakespeareovim "Romeom i Giuliettom" u režiji Jagoša Markovića, koji je jednu od najljepših ljubavnih priča smjestio u renesansni ljetnikovac "Skočibuha" na Boninovu. Držićeva najpoznatija i najizvođenija komedija Dundo Maroje u režiji Krešimira Dolenčića premijeru će imati 9. kolovoza na Držićevoj poljani, a na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, u režiji Ante Vlahinića, izvest će se ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovice.

Uspješan prošlogodišnji projekt "Pisci u Sponzi", ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će premijerne izvedbe ulomaka iz romana "Ocean more" u izboru i preradbi Mani Gotovac te u izvedbi varaždinskoga HNK na kupalištu Šuliću, uz gostovanje autora Alessandra Baricca koji će festivalskoj publici prirediti i svoju književnu večer.

Publiku očekuju i djela Ive Brešana u režiji Vinka Brešana te večer autora Ivana Vidića. U sklopu projekta u Kneževu dvoru održat će se i večer Arsena Dedića uz glasovirsku pratnju Matije Dedića pod nazivom "Pisac opće prakse".

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora, koreografi i redatelji Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevoj poljani neobarokni balet "Opasne veze" po motivima istoimenoga romana Pierra Choderlosa de Laclosa na glazbu majstora baroka. Nakon praizvedbe u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora.

Gradske prostore ove će godine ispuniti barokna glazba i njezine suvremene refleksije. Okosnicu glazbenog programa čine nastupi triju uglednih europskih ansambala koji predstavljaju tri najvažnija nacionalna barokna stila. Talijanski barok predstavit će ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise sa Scarlattijevom serenadom "Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore". Njemački barok predstavit će jedan od najslavnijih svjetskih orkestara - Bachov orkestar leipziškog Gewandhausa, koji će izvesti svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, a francuski barok predstavit će Le Concert Spirituel, glasoviti sastav pod vodstvom uglednoga Hervéa Niqueta, izvodeći francusku sakralnu glazbu iz doba Luja XIV.

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre zatvorit će Zagrebačka filharmonija koncertom ispred crkve sv. Vlaha pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i uz nastup baritona Željka Lučića i sopranistice Lane Kos.