Izložba "Hommage a Dali" Jure Labaša u "Račiću"

Danas se otvara izložba slikara i grafičara Jure Labaša Hommage a Dali u Studiju Moderne galerije Josip Račić u Zagrebu.

Na izložbi će biti izloženi crteži, grafike i kolaži te prvi Labašev hommage Daliju iz ciklusa koji je 1972. godine prvi put bio predstavljen na izložbi Nadrealizam i Hrvatska likovna umjetnost u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

Objašnjavajući zašto se odlučio za ovu temu, Labaš je rekao da je 1967. prvi put načinio grafiku s Dalijevim nosom i brkovima pa se često vraćao tom prepoznatljivom motivu. U ovu je izložbu ukomponirao i neke radove koje je napravio i u kombiniranim tehnikama koje korespondiraju sa zadanom temom.

Likovna kritika ocijenila je da u Labaševoj umjetnosti ima nešto od art brutovskog egzistencijalizma, a cijeli je njegov opus priča o pitanju života i njegovoj složenosti, nudeći dozu cinizma ironije i humora. Labaš je umjetnik s izuzetnim osjećajem za volumen koji ga karakterizira od prvih radova i koji je ostao prisutan u svim mutacijama njegova izraza.

Rodio se u Oroslavlju 1936., a Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1960. u klasi Ive Režeka. Od 1960. do 1962. bio je suradnik majstorske radionice Krste Hegedušića. Ostvario je četrdesetak samostalnih izložbi.

O umjetničkom opusu Jure Labaša 2005. godine objavljena je monografija s tekstovima Vladimira Malekovića, Darka Schneidera i Ive Šimata Banova pod naslovom Erotika.

Izložba u Studiju Moderne galerij Josip Račić bit će otvorena do 31. kolovoza.