14. sezona Kazališta Ulysses

Početak 14. sezone Kazališta Ulysses otvara gostovanje predstave Timon Atenjanin Williama Shakespearea, premijerno izvedene na prošlogodišnjem Splitskom ljetu u režiji Georgija Para.

Sezona počinje ovom predstavom u 20,15 sati, a završava 30. kolovoza. Program čine dvije premijere, reprize dosadašnjih naslova, kao i nekoliko gostovanja te bogat popratni program, poput koncerata i okruglih stolova.

Slijedi u petak, 11. srpnja prva ovogodišnja premijera, predstava Mali mi je ovaj grob u režiji Dine Mustafića, nastala po tekstu Biljane Srbljanović. Predstava je koprodukcija beogradskog Bitef Teatra, sarajevskog Kamernog teatra 44, Testament filma i Kazališta Ulysses.

Sezona se u srpnju nastavlja izvedbama najlegendarnijeg Ulyssesova projekta, Kralja Leara u režiji umjetničke ravnateljice Ulyssesa Lenke Udovički.

Drugi ovogodišnji premijerni naslov bit će u srijedu, 23. srpnja glazbeno-plesna drama Sprovod u Therezienburgu Miroslava Krleže u režiji i koreografiji Staše Zurovca. Predstava je nastala u koprodukciji s Baletom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Projekt tematizira Prvi svjetski rat, iako se događa netom prije njegova izbijanja.

Program u kolovozu otvaraju koncerti Rade Šerbedžije, Miroslava Tadića i Vlatka Stefanovskog, te Amire Medunjanin, uz gostovanje predstave Cabaret Brecht Zadrživi uspon Artura Uija u režiji Lenke Udovički na Splitskom ljetu.

I ove godine publika će imati priliku pogledati nekoliko uspješnica iz ranijih sezona, a među repriznim naslovima ovoga su ljeta Shakespeare u Kremlju Ive Štivičića u režiji Lenke Udovički i koprodukciji Kazališta Ulysses i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, te Pokojnik Branislava Nušića, čiju režiju također potpisuje Udovički.

Sezona na Brijunima završit će gostovanjem Ateljea 212 iz Beograda 22., 23. i 24. kolovoza s dva naslova: Bog masakra Jasmine Reze u režiji Alise Stojanović i Misery Stephena Kinga u režiji Petra Popovića.

Kraj sezone označit će gostovanje Kralja Leara 29. i 30. kolovoza u sklopu Dubrovačkog ljeta na Srđu u Dubrovniku, koje će Radu Šerbedžiju nakon više od 30 godina ponovno dovesti u taj grad.

U povodu ovogodišnje europske teme Prvoga svjetskog rata, kao dodatak redovitom programu Šerbedžija je najavio i razne performanse, te održavanje književnog skupa Gavrilo-terorist ili borac protiv imperijalizma?, koji će okupiti istaknute intelektualce. Održat će se i okrugli stol na temu Teatar pod okupacijom, a naš poznati filozof Srećko Horvat održat će predavanje Što je nama Gavrilo Princip danas?. Multimedijalna večer Poezija koja govori stoljećima bit će posvećena slavenskim pjesnicima.