Za svako dijete do kraja školovanja 128 000 kuna

Kako bi zadržali mlade obitelji na selu, u općini Kalinovac s 1600 stanovnika, na rubu Koprivničko-križevačke županije, još prije nekoliko godina uveli su poticajne mjere. Za svako novorođenče roditelji dobivaju 25 000 kuna. I to nije sve.

Ne dobiva se novac samo pri rođenju. Poticaja ima na desetke. Za mnoge mlade roditelje najveća je stavka vrtić pa je u Kalinovcu za sve besplatan. Besplatna je i školska kuhinja, škola plivanja, različite slobodne aktivnosti. Iz općine se izdvaja novac i za srednjoškolske stipendije, školski prijevoz, studente. Zato od ove godine bilježe porast broja novodoseljenih obitelji.

U općini su si dali truda pa su izračunali da za svako dijete do kraja školovanja izdvoje 128 000 kuna. Pri donošenju odluke o proširenju obitelji ipak za većinu nije presudan novac. Bez obzira na poticajno okružje, natalitet je i dalje manji od mortaliteta. Rađa se premalo djece. Koliko god, svako je dobrodošlo. U općinskom proračunu ima dovoljno novca za sve koji će prve korake napraviti u pitomom podravskom kraju.

Pogledajte videoprilog!