Bauk: Zakon o životnom partnerstvu - rezultat kompromisa

Zakon o životnom partnerstvu rezultat je demokratskog kompromisa - nitko nije dobio sve, ali nitko nije ostao na nuli - rekao je ministar uprave Arsen Bauk braneći pred saborom konačni prijedlog tog zakona, koji je izazvao rasprave i podjele u društvu.

Na pitanja oporbe s kim je to Vlada postigla kompromis, pozvao se na intervju u kojem je jedan od čelnih ljudi HDZ-a kazao kako bi istospolnim partnerima trebalo omogućiti da na neki način ozakone svoju zajednicu.

Govorite o kompromisu, no tko je i s kim postigao kompromis? S katoličkom većinom niste postigli kompromis, jeste li postigli s udrugama, upitao je Dražen Đurović (HDSSB) Bauka, nakon što je ministar uvodno Saboru obrazložio predloženi zakon. Bauk mu je uzvratio pozivajući se na intervju u kojem je, kako navodi, čelnik najveće stranke desnog centra kazao da je seksualno opredjeljenje stvar svakog pojedinca te da bi homoseksualcima trebalo omogućiti da na neki način ozakone svoju vezu, pod uvjetom da se ona ne zove brakom.

Željko Reiner reagirao je na ministrovu tvrdnju da je temeljna svrha predloženog zakona smanjenje diskriminacije. Međutim, on nažalost uvodi cijeli niz diskriminacija, počevši od toga da se od cijele engleske kratice koja ima puno slova svodi samo na prva dva - LG, a čak niti ono što je kolokvijalno LGBT pa nema ni biseksualnih ni transseksualnih osoba unutra, a kamoli svih onih ostalih kao što su bezrodne, cisrodne, neutralne osobe itd, rekao je Reiner.

Ivan Šimunović (HSP AS) predloženi zakon nazvao je velikom prevarom, ocijenivši da je protivan rezultatima referenduma na kojem su građani u Ustav uvrstili definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

Slično misli i HDZ-ov Ante Babić. Već je netko rekao da vi i vaša Vlada planski gospodarski rastačete državu, a ja sada kažem, onako revolucionarno, vi to želite napraviti svjetonazorski i ideološki. Donošenje ovog zakona je izigravanje volje birača iskazane na referendumu, ustvrdio je Babić.

Bauk je uzvratio podsjetivši da je Ustavni sud u odluci o referendumu upozorio da ustavna definicija braka ni na koji način ne smije utjecati na daljnji razvoj prava homoseksualaca.

Još bolje sam razumio što su inicijatori referenduma govorili prije referenduma, a to je da se ovim prijedlogom ne dira u sadržaj nego u naziv, a nakon referenduma su počeli govoriti da je bio referendum i o sadržaju. Pa onda ne znam tko smatra hrvatski narod glupim, oni koji su prije referenduma govorili jedno, a poslije referenduma drugo ili mi koji cijelo vrijeme govorimo isto i Ustavni sud, rekao je Bauk.


Kontra i Rišpet: rasprava u Saboru pokazala diskriminacijsku politiku

Udruge za zaštitu prava LGBT osoba Kontra i Rišpet te Ženska mreža Hrvatske upozorile su kako je saborska rasprava pokazala oporbeno manipuliranje činjenicama i iznošenje neistina te diskriminacijsku politiku vladajućih vezano uz obiteljski život istospolnih parova.

Udruge u priopćenju napominju kako su zastupnici, mahom iz HDZ-a, i u ranijim raspravama na plenarnoj saborskoj sjednici te na odborima povezivali istospolne zajednice s HIV-om i Sodomom i Gomorom te iznosili teorije o "heteroseksualnom svemiru".

Smatramo da su poruke predstavnika državnih vlasti u kojima se izjednačava manjinska društvena skupina i grupacija koja agresivno zagovara uskraćivanje ljudskih prava manjinama izrazito opasne. Još opasnije je voditi se takvim stavovima pri kreiranju zakona koji se tiču zaštite prava manjina i odgađati zaštitu ljudskih prava za daleku budućnost, poručuju udruge.

Diskriminacijska politika državnih institucija, kažu, očituje se i kroz tertiranje pitanja zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, te izuzimanju posvajanja djece iz tog zakonskog prijedloga.

Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu - danas. Poručujemo svim predstavnicima državnih institucija: ne igrajte se, ne radite kompromise s našim ljudskim pravima, zaključuju iz udruga Kontra. Rišpet i Ženska mreža Hrvatske.