'Ultra' invazija na Split je počela

Ultra invazija na Split je počela. 150 tisuća posjetitelja iz 125 zemalja okupiralo je grad. Slobodnih soba odavno nema. Gosti se smještaju u okolna mjesta i sela. A neki su, kažu, čak unajmili i ležaljke na plaži za spavanje.

U splitsku luku uplovljavaju megajahte s partijanerima. A u onu drugu, zračnu, danas je sletjelo 150 komercijalnih i 35 privatnih zrakoplova. Bez sumnje iduća tri dana Split će doživjeti pravi ultra turistički bum.

Na najvećem festivalu elektroničke glazbe u jugoistočnoj Europi - Ultra Europe, na splitskom Poljudu nastupit će 37 izvođača iz 75 zemalja. Među ostalim, nastupit će Adventure Club, Hard Rock Sofa, Sunnery James and Ryan Marciano, Jon Rundell, W&W, Danny Avila i Brass Knuckles te ekscentrični izvođač EDM glazbe Kryoman The Robot.

Prema izračunima koje smo radili, zbog ove manifestacije gospodarstvenici će imati zaradu od 300 milijuna kuna. Zajedno s organizatorima trudimo se produljiti festival na sedam dana zbog turističkih paket-aranžmana, rekao je dogradonačelnik Splita Goran Kovačević

Posljednjeg dana festivala, 15. srpnja, u Hvaru će biti organiziran ekskluzivni tulum Ultra Beach, na kojem će nastupiti elektični trio iz Miamija Brass Knuckles. Dan odmora između Ultra Europe u Splitu i Ultra Beacha na Hvaru, 14. srpnja, održat će se Yacht Weeka na kojem će sudjelovati više od 250 plovila, inače sudionika Ultra Europe Regate do Hvara, uz prijenos uživo preko YouTube UMF TV kanala. 

Organizatori Ultra Europe, tvrtka Adria MM Produkcija, ističu kako je do sada prodani broj ulaznica nadmašio njihove procjene. Split, Dalmacija i Hrvatska zaista mogu očekivati spektakl. Ovdje će biti najjača scena DJ-eva u svijetu. Mi kao organizatori posjetiteljima tijekom održavanja festivala nudimo razne izlete do Plitvičkih jezera, Zagreba, Dubrovnika, pa tako oni svoj boravak znatno produljuju. Želimo da Hrvatska ima što više koristi od ovoga našeg projekta, najavio je organizator Joe Bašić.

Dodao je kako imaju veliku potporu Grada Splita, županije i Vlade, a dobili su i financijsku potporu Ministarstva turizma. Organizatori očekuju novo obaranje rekorda najgledanijega glazbenog prijenosa na internetu. 

U suradnji s organizatorom, a na temelju prošlogodišnjih iskustava, u gradu je pojačan autobusni i taksi prijevoz s dodatna dva stajališta oko stadiona. Uvedena su i dodatna dežurstva hitne pomoći s pet vozila, od čega četiri u blizini Poljuda, a jedno na okupljalištu na zapadnoj obali.