Umro autor teme profesora Baltazara skladatelj Tomislav Simović

Tomislav Simović, jedan od značajnijih i nagrađivanijih hrvatskih skladatelja filmske glazbe i autor teme Profesora Baltazara, umro je u Zagrebu u 83. godini, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja.

Taj hrvatski glazbenik završio je srednju glazbenu školu "Vatroslav Lisinski" kao kontrabasist, a diplomirao je povijest umjetnosti. Od rane mladosti je zaljubljenik u jazz i aktivni jazz glazbenik. Osnivao je i vodio vlastite ansamble s kojima je održao brojne koncerte kroz koje je formirao svoj skladateljski izričaj.

Za razliku od većine generacijskih kolega, koje je osobni glazbeni razvoj postupno vodio prema plesnoj i zabavnoj glazbi, Simović je iskazivao drugačije afinitete i stasao u skladatelja ozbiljnog pristupa i preferencija za komornu i orkestralnu glazbu. Iza njega ostaje niz orkestralnih partitura koje uključuju baletne scene i solističke koncerte, te također veliki opus komorne glazbe za najrazličitije instrumente i njihove kombinacije.

Najznačajniji dio Simovićeva opusa svakako pripada scenskoj i primijenjenoj glazbi. Od 1949. komponira glazbu za radiodrame, a od 1956. sustavno sklada za film, dramsko i lutkarsko kazalište.

Posebno je značajna njegova uloga u Zagrebačkoj školi crtanog filma gdje je briljirao kao savršeni glazbeni partner filmskim autorima. Osim teme za Profesora Baltazara napisao je glazbu i za jedini Oscarom nagrađeni hrvatski film Surogat Dušana Vukotića te za niz drugih animiranih filmova, TV serija i igranih filmova.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na glazbenim i filmskim festivalima, a nezanemariv je i njegov glazbeni doprinos jedinom hrvatskom Oscaru.

Posljednji ispraćaj Tomislava Simovića bit će u ponedjeljak 14. srpnja u 15.50  na Mirogoju.