'Ultra' - festival zabave i zarade

U Splitu traje Ultra Europe - najveći ljetni glazbeni festival u Hrvatskoj. Na Poljudu od jučer pa do nedjelje elektroničku glazbu puštaju najbolji svjetski DJ-i.

Kiša nije uspjela pokvariti prvi dan Ultre, festivala u koji je, prema procjenama organizatora, uloženo gotovo 5 milijuna eura. Ulaznica je prodano 30 posto više nego lani, očekuje se 50 tisuća ljudi u tri dana.

Ultra je već nazvana festivalom zarade. Procjenjuje se da će ovih dana u Splitu i na Hvaru posjetitelji ostaviti više od 15 milijuna eura. U gradu je nemoguće pronaći smještaj, a cijene su višestruko porasle - u stanovima po danu i osobi 600 kuna, a u boljim hotelima dvokrevetna soba za jednu noć stoji više od 2000 kuna.

Ukupno 54 osobe, među kojima 13 stranaca, privedeno je jučer i noćas, tijekom prvog dana festivala elektroničke glazbe, uglavnom zbog zloporabe droga.

U splitskoj policiji jutros se doznaje da je 49 osoba privedeno zbog posjedovanja droge. Kod jedne je pronađeno 90 komada ectasyja i 1,4 grama speeda pa se nad njom provodi kriminalistička istraga zbog sumnje u preprodaju droge. Samo manji broj osoba priveden je zbog prekomjernog konzumiranja alkohola.

U policiji kažu kako tijekom održavanja festivala nisu zabilježena oštećenja imovine niti je bilo jačeg narušavanja javnog reda i mira.

Splitski liječnici posebno su se organizirali za ovaj festival. Četiri tima dežuraju za potrebe Ultre. Tri tima s 11 djelatnika Hitne pomoći, među kojima su i tri liječnika, dežuraju tijekom dana oko stadiona, ali i u bolnici, a četvrti tim je u pripravnosti od 22 do 6 sati ujutro.