Rusija: EU ne smije pritiskati zapadni Balkan izborom EU ili Rusija

Europska unija ne bi smjela koristiti ambicije zemalja zapadnog Balkana za pridruženjem kako bi ih primorala da biraju između Europe i Rusije, rekao je u subotu, završnog dana 9. Croatia Foruma, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksej Meškov.

Od zemalja regije ne bi trebalo tražiti da izaberu između Europe i Rusije, kazao je Meškov, da bi odmah potom glasno poručio da integracija zapadnog Balkana ne bi smjela stvoriti novu liniju razgraničenja u Europi.

U kontekstu događanja u Ukrajini, dodao je, Europska unija također ne bi smjela pritiskati zemlje zapadnog Balkana da se pridruže sankcijama protiv Rusije.

Europska integracija zemalja regije dobra je stvar, priznao je Meškov i ukazao da je stanje u nekim zemljama međutim nestabilno ili nepredvidljivo. Koja će zemlja sljedeća ući u EU ovisi o samoj Uniji i aspirantima, ali teško će se sve to dogoditi u bliskoj budućnosti, ocijenio je.

Croatia Forum: Ljudi na Sjeveru ne žele plaćati za lijene na Jugu

Zamjenik Sergeja Lavrova nije propustio priliku da nakon jučerašnje izjave zamjenice američkog državnog tajnika Victorije Nuland da bi Hrvatska u području energetike trebala donijeti pametne odluke ponudi i svoje viđenje. Mislim da ovdje nitko ne sumnja u važnost uspostave dodatnih opskrbnih energetskih pravaca iz Rusije prema Europi. Jedan od najvažnih zadataka je razvoj prekograničnih infrastrukturnih projekata poput Južnog toka, kazao je Meškov.

Izrazio je žaljenje što još, kako je kazao, postoji politički pristup prema tom iznimno važnom projektu, podsjetivši da je dijalog EU-Rusija o pravnim i tehničkim aspektima uspostave Južnog toka doslovce blokiran. Očekujemo od partnera iz zemalja regije da glede Južnog toka budu aktivniji u dijalogu s Europskom komisijom. U suprotnom, izgubit će priliku za velika ulaganja i tisuće radnih mjesta, istaknuo je i podsjetio da se austrijski OMW jasno opredijelio za Južni tok.

Zatvaranjem Croatia Foruma, diplomati, novinari i predstavnici međunarodnih institucija ne napuštaju Dubrovnik koji u utorak ugošćuje predsjednike regija procesa Brdo-Brijuni, s počasnom gošćom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Dan prije u Cavtatu se održava Summit 100, skup poslovnih lidera jugoistočne Europe.