'Autofokus' Borisa Poljaka najbolji dokumentarni film u Karlovim Varima

Sinoć, na svečanom zatvaranju 49. međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, Autofocus Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Nakon "Visions du Réel" u švicarskom Nyonu u svibnju, nagrada u Karlovim Varima drugo mu je veliko međunarodno priznanje. Film je premijerno prikazan prošle godine u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na festivalu 25 FPS. U travnju je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na 23. danima hrvatskog filma, a ujedno je dobio najvišu prosječnu ocjenu kritičara među svim filmovima u programu.

Autofokus je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća pokraj Nina, koju svake godine posjete mnogobrojni turisti. 

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnoga i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003.) i Sky Spirits (2010.), oba u korežiji s Damirom Čučićem, i kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film Splitski akvarel (2009.).

Nagradu za najbolji film, Kristalni globus, u glavnom programu 49. festivala u Karlovim Varima osvojio je Corn Island (Simindis kundzuli) gruzijskog redatelja Georgea Ovashvilija, a najbolji redatelj je Mađar György Pálfi za film Free Fall (Szabadesés) koji se večeras prikazuje i u međunarodnom programu filmskog festivala u Puli.