Umro Lorin Maazel

Slavni dirigent Lorin Maazel umro je u nedjelju u 84. godini u Virginiji, na istoku SAD-a. Preminuo je od posljedica upale pluća, objavio je Castleton festival, čiji je bio utemeljitelj.

Lorin Maazel, rođen u Francuskoj u obitelji američkih židovskih glazbenika, bio je istaknuti voditelj Newyorške filharmonije i Bečke državne opere.

Dirigent međunarodnoga glasa, maestro Maazel, posvetio je više od 75 godina svog života glazbi, pišu organizatori festivala Castleton u Virginiji, blizu Washingtona. Umro je u nedjelju u svojoj kući u Castleton Farmsu, gdje se pripremao za sljedeći festival, dodaje se u priopćenju.

Maazel je bio dirigent više od 150 orkestara u 5000 opera i raznih kompozicija te sudjelovao u više od 300 snimanja. Obnašao je razne funkcije u upravama Berlinske i Bečke opere, kao i Munchenske i Newyorške filharmonije.

Oženjen i otac četvero djece, Lorin Maazel bio je i skladatelj. Njegova prva opera "1984.", nadahnuta knjigom Georgea Orwella, praizvedena je u Londonskoj kraljevskoj operi u Covent Gardenu.