Otok u vlasništvu Vlade i dalje prepušten propadanju

Točno 65 godina prošlo je od dolaska prve skupine kažnjenika na zloglasni Goli otok. Kroz taj su kazamat prošle tisuće ljudi koje je tadašnja UDBA poslala na preodgoj zbog kritiziranja Partije ili potpore Staljinu. Više stotina ih je i zauvijek ostalo na tom otoku.

Zatvor na Golom otoku otvoren je 1949. godine. Osam godina primao je taj otok ljude kojima je izletjela koja ružna riječ o Komunističkoj partiji ili Josipu Brozu Titu.

Nakon toga, sve do zatvaranja 1988. godiine, stižu pravi kriminalci. Goli je tako politički zatvor bio tek nepuno desetljeće. Ali ovi prvi, politički uznici su ga izgradili. Kao što je Goli gradio njih, kako su mu tepali.

Od zatvaranja je otok prepušten propadanju. U revitalizaciji se nije odmaknulo dalje od ideja. Predlaže se da se tu izgradi memorijalni centar te bi se uz turizam tu dolazilo izučavati temelje demokracije. Vlada je vlasnik svega na otoku. Za cijeli projekt treba najmanje 10 milijuna eura pa je to vjerojatno jedan od razloga da se od ideje dalje nije stiglo.