Sabor izglasovao novi ZOR i Zakon o životnom partnerstvu

Hrvatski sabor donio je novi Zakon o radu (ZOR), za koji su glasovali zastupnici vladajuće koalicije, a protiv je bila oporba i SDSS.

Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom.
Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno banka sati.
Protiv takvog rješenja prosvjedovao je laburist Dragutin Lesar, koji tumači kako će se na taj način omogućiti da se radni tjedan produlji i na više od 60 sati. Saborska je većina, međutim, podržala Vladin amandman, čime je on postao sastavni dio zakona.

Odbačen je, među ostalima, amandman kojim su laburisti, SDSS, HSU i HDZ-ov Goran Marić tražili da se izbriše mogućnost ustupanja radnika povezanim društvima u zemlji i inozemstvu. To je posebno razljutilo Lesara, koji je uvjeren da je riječ o ozakonjenju prakse da se radnici prebace u jedno, a imovina u drugo povezano društvo, čime je radnicima onemogućeno da naplate svoja potraživanja. Većina je odbila i amandman kojim je nezavisna Jadranka Kosor tražila da se zabrani noćni rad trudnica, dojilja i žena koje su nedavno rodile, osim ako same žele raditi noću, uz odobrenje liječnika.

Vlada i parlamentarna većina redom su odbile i amandmane kojima su zastupnici tražili da se prekovremeni rad ograniči na najviše osam sati tjedno pa će zaposlenici moći raditi do 180 prekovremenih sati godišnje, no kolektivnim ugovorom taj se rad može produljiti i do 250 sati. Odbačeni su i amandmani kojima se tražilo da se vrijeme u kojem agencijski radnik može biti ustupljen istom korisniku ograniči na godinu dana. U ZOR-u je tako ostalo da agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u tvrtci u kojoj radi imat će jednaka prava kao i drugi zaposlenici, osim prava na božićnicu i regres.


Homoseksualni parovi uživat će ista prava kao i bračni

Hrvatska je danas dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, po kojemu će homoseksualni parovi uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece. Sabor je zakon donio glasovima 89 zastupnika, a 16 ih je bilo protiv.

Usvajanje zakona popraćeno je pljeskom s galerije, odakle su sjednicu pratili aktivisti za prava LGBT osoba.

Vladinim amandmanom stupanje na snagu Zakona o životnom partnerstvu pomaknuto je na 1. rujna, kako bi se počeo primjenjivati zajedno s novim Obiteljskim zakonom.


Referendumsko pitanje o dvojezičnosti upućeno Ustavnom sudu

Sabor je uputio referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a HDZ-ovi zastupnici u glasovanju su ostali suzdržani. Sabor je takvu odluku donio na temelju prijedloga Odbora za Ustav, koji je ocijenio da je pitanje po kojem bi građani na referendumu odlučivali jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma nacionalne manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovice, umjesto sadašnje trećine stanovništva, u neskladu s Ustavom. Odbor je protumačio da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju EU-u.

Iako su na odboru glasovali za takvu odluku, HDZ-ovi zastupnici u raspravi su zatražili da se uz zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ne šalje nikakvo obrazloženje, tvrdeći da je Odbor, obrazlažući zašto pitanje smatra protuustavnim, prejudicirao konačnu odluku Ustavnog suda. Odluku koju je danas donio Sabor HDZ je podržao i na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, no u međuvremenu se predomislio pa su zastupnici te stranke u današnjem glasovanju ostali suzdržani.

Sabor donio Zakon o privremenom uzdržavanju i izmijenio Ovršni zakon

Sabor je donio Zakon o privremenom uzdržavanju koji bi trebao stati na kraj neplaćanju alimentacije za djecu. Novim zakonom, uz ostalo prepolovit će vrijeme u kojem dijete može čekati alimentaciju, na najdulje tri mjeseca. Nakon toga se privremenim uzdržavanjem uključuje država, a naposljetku će se neodgovornim roditeljima, dužnicima za alimentaciju, slati ovrha na iznos duga uvećanog za kamate.

Sabor je izmijenio Zakon o šumama i tako omogućio da se šume i šumska zemljišta koja se prostornim planom proglase građevinskim područjem izdvoje iz šumskogospodarskoga područja. Izmjenama je omogućena gradnja golfskih igrališta i kampova koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu, s tim da se te površine ne uključuju u građevinsko područje, nego ostaju u šumskogospodarskom području RH.

Izmijenjen je i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima, a na temelju tih izmjena osnovat će se Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti. Izmijenjen je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama pa uz vozače motornih vozila mobitel u vožnji ubuduće neće smjeti upotrebljavati ni biciklisti ni vozači tramvaja.

Sabor je donio izmjene Ovršnog zakona po kojima se od ovrhe izuzima minimalni iznos stalnih honorara.  Od ovrha su izuzeti i ljudi koje je zadesila katastrofa, naknade za posljedice katastrofa, darovi za djecu te putni troškovi. Vlada je prihvatila amandmane Hrvatskih laburista na temelju kojih će se od ovrha izuzeti i naknade za prijevoz, potpore za novorođenčad, naknade za invalidnost te naknade za slučaj smrti, sve do visine neoporezivog iznosa.

Izmijenjen je i Zakon o pravima hrvatskih branitelja pa upravitelji braniteljskih zadruga ubuduće neće morati imati obvezno mirovinsko osiguranje, ako volonterski rade u zadrugama čija godišnja dobit ne prelazi 150.000 kuna. Sabor je prihvatio i Zakon o faktoringu te izmijenio Zakon o osiguranju.

Uoči sjednice zastupnike su pred Saborom dočekali predstavnici Ženske fronte za radna i socijalna prava upozoravajući da zakon predstavlja dekonstrukciju pravne države. Pred Saborom su i predstavnici udruga koje promiču prava LGBT zajednica.