Zagreb Pride pozdravlja zakon, U ime obitelji razočarana

Nakon što je Hrvatski sabor prihvatio Zakon o životnom partnerstvu, koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola, u Hrvatskoj su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život, priopćila je udruga Zagreb Pride.

Obiteljski život istospolnih parova, od sada životnih partnera i partnerica, u Hrvatskoj štite Ustav, Europska konvencija o ljudskim pravima i Ustavni sud, ističe Zagreb Pride.

Udruga stoga podsjeća na poruku Ustavnoga suda iz studenog prošle godine u kojoj se kaže kako eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvoj zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svog osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva.

Sabor izglasovao Zakon o životnom partnerstvu

To dugo čekano zakonsko priznanje naših obitelji jasno poručuje da su sve obitelji jednake, da sve obitelji zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo neotuđivo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, navodi se u priopćenju.

Upravo zato će istospolni parovi sklapati životno partnerstvo na javan i svečan način, pred matičarom, čime će Hrvatska i na simboličan način obje obiteljske zajednice, brak i životno partnerstvo, tretirati jednako, ističe Zagreb Pride.


U ime obitelji: Zakonom o životnom partnerstvu izigrana volja birača

Udruga U ime obitelji duboko je razočarana donošenjem Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, ocjenjujući da je to apsolutno izigravanje volje birača iskazane na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu prošle godine te da stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava.

Kako navodi u priopćenju, Udruga je duboko razočarana činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje hrvatskih građana na referendumu.

Nametanje ovog zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društvenu važnost  zajednice muškarca i žene, i obitelji, a sve radi daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu. Upravo kao i Obiteljski zakon, i ovaj nestručni i ideološki obojeni zakon doživjet će fijasko, smatra predsjednik Udruge Lino Zonjić.

Zakon je neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH, unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te na kraju uspijeva biti čak i diskriminatoran, ocjenjuje Udruga te navodi da se u zakonu uvode instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom, a malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi onemogućuje se da djeluju u slobodi po svojoj savjesti.

Zakon o životnom partnerstvu istospolnih osoba zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog zakona stvara se velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv, dodaje se u priopćenju.