Još nije riješeno financiranje Kazališta za slijepe i slabovidne

Najstarije kazalište slijepih i slabovidnih na svijetu djeluje u Zagrebu. Iako se smatraju kazalištem, na papiru su i dalje Dramski studio "Novi život". Za status profesionalnog kazališta pokušavaju se izboriti godinama. Nedavni sporazum između Ministarstva kulture i Grada Zagreba još nije, tvrde, riješio njihovu bolnu točku - financiranje.

Sporazum o sufinanciranju programa javnih potreba u kulturi od zajedničkog interesa Ministarstvo kulture i Grad Zagreb potpisali su još 21. ožujka. Njime su se obvezali osigurati novac za rad Dramskog studija slijepih i slabovidnih "Novi život". Ravnatelj "Novog života" Vojin Perić, međutim, kaže da oni do danas nisu osjetili efekte tog sporazuma.

U Gradu tvrde suprotno. Prema riječima pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba Ivice Lovrića, programska sredstva za 2014. su dijelom isplaćena, a redovito će se isplaćivati i sredstva za tzv. hladni pogon pa funkcioniranje Dramskog studija slijepih neće biti dovedeno u pitanje.

U Ministarstvu kulture kažu da nema razloga za zabrinutost što se tiče financiranja programa Dramskog studija "Novi život". Trenutačno ih zabrinjava financiranje tzv. hladnog pogona, koji podrazumijeva tri plaće, honorare za glumce i održavanje infrastrukture. Probat ćemo u ovoj godini realizirati 350 tisuća kuna, što nije lako. Mi smo na polovini proračunske godine, a novac je potrošen gotovo za cijelu ovu godinu, izjavio je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Vojin Perić, koji je već 34 godine u kazalištu, odnosno Dramskom studiju slijepih i slabovidnih, kaže da je, što se financija tiče, bezbrižno razdoblje bilo ono do 2011. Novac su dobivali od tadašnjeg Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Od tada, dodao je, nisu dobili niti jednu kunu za hladni pogon.

Ni kazalištu ni Gradu nije jasno zašto je Ministarstvo prestalo s financiranjem. Iz kabineta ministrice socijalne politike i mladih poručuju da je na sastanku u travnju prošle godine dogovoreno da sve dok se ne osnuje ustanova, odnosno kazalište slijepih i slabovidnih, oni ne financiraju tzv. hladni pogon Dramskog studija. Do tada to su preuzeli Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, koje Perića upućuje na natječaj za udruge.

I dok Ministarstvo promišlja o tome treba li Dramski studio slijepih i slabovidnih i službeno postati kazalište, ansambl radi punom parom. Pripremaju još jedan BIT - festival kazališta slijepih i slabovidnih, na jesen planiraju projekt o snovima slijepih i njihovu doživljaju boja, radit će i Krležine "Glembajeve". Sve to, dakako, ako im obećani novac stigne na račun.