Prije 6000 godina u Zlatnoj dolini živjeli su veliki ratnici - video

Zahvaljujući međunarodnom projektu istraživanja starijega željeznog doba, domaći stručnjaci nastavili su s arheološkim iskapanjima na jednome od najvažnijih lokaliteta drevne ratničke kulture - 'Kaptol - Gradci' u Zlatnoj dolini.

Nakon što su na nekropoli iz starijega željeznog doba, nadomak Kaptola u Požeškoj dolini, pronađeni ratnička oprema i ritualna keramika, struka je ponovno bez daha. Samo šest kilometara od toga europski priznatog lokaliteta otkriven je golemi tumul - kneževski grob. Najveći dosad.

Ratnička kneževska oprema iz nekropole Kaptol - Gradci

Snimke iz zraka otkrile su ostatke goleme i dosad nepoznate utvrde. Stolovala je tu ratnička aristrokracija, i to četiri tisuće godina prije Krista.

To nam je prvi put u posljednjih tridesetak godina da se pokazuje kako je zapravo izgledalo naselje iz tog razdoblja koje možemo sigurno povezati s fantastičnim svjetskim nalazima iz kneževskih grobova s ovog područja, objasnio je dr. sc. Hrvoje Potrebica, voditelj arheoloških istraživanja.

Ti su nalazi u europskim razmjerima umnogome pridonijeli rasvjetljavanju drevne halštatske kulture. Na lokalitetu Kaptol - Gradci kontinuitet joj je dug, slojevit, poseban. Potvrđuju to i pronađeni ostaci onodobne kneževske kuće s ognjištem.

Prema riječima stručnjakinje za prapovijesnu arheologiju Janje Mavrović Mokos, razdoblje se zove kasni halštat. Vrlo vrijedan podatak jest to što se odmah na taj kasni halštat nastavlja laten, razdoblje o kojem se do sada ništa nije znalo jer je uvijek bio problem što zapravo dolazi nakon halštata. Naslijedila ga je mnogo poznatija keltska kultura.

Sve to dio je znanstvenih otkrića koja valja i fotografski dokumentirati, i to najsuvremenijom tehnologijom. Ova znanstvena otkrića izniman su doprinos ne samo hrvatskoj, nego i zajedničkoj, europskoj arheologiji.