Perković se tereti i kao sudionik ubojstva - suđenje 13. listopada

Suđenje Josipu Perkoviću u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića počinje 13. listopada i trajat će barem do 28. travnja 2015. Kako je priopćila Andrea Titz, sutkinja zadužena za odnose s javnošću na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu, za sada je predviđen 61 dan za raspravu.

Sedmo kazneno vijeće Suda prihvatilo je neizmijenjenu optužnicu Saveznog tužiteljstva protiv Josipa Perkovića zbog sudjelovanja u ubojstvu, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama minhenskog suda. Udovici ubijenog Stjepana Đurekovića, Gizeli Đureković, priznat je status sutužitelja u postupku.

Prates za DW: Angažirao me Perković
Sindičić tvrdi da je lažno optužio Pratesa, Perkovića i Mustača

Perkovića je Hrvatska, na temelju europskog uhidbenog naloga, izručila Njemačkoj početkom godine. Njemačko tužiteljstvo tereti ga da je sudjelovao u planiranju i pripremi ubojstva. 

Sud u Muenchenu tvrdi da je Krunoslav Prates upravo Perkoviću predao ključeve garaže kojom se Đureković koristio kao tiskarom. Perković je tada, kako se obrazlaže u presudi iz 2008. kojom je Prates osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubojstvu, te ključeve predao nepoznatim osobama koje su Đurekovića 28. lipnja 1983. dočekale u garaži te usmrtile hicima iz vatrenog oružja i udarcima u glavu.