Oliver Frljić predstavio program i suradnike u riječkome HNK

Novi intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Oliver Frljić predstavio je program sljedeće kazališne sezone i svoje suradnike, odnosno ravnatelje ansambala, istaknuvši pritom da je za njega preuzimanje dužnosti intendanta velik izazov i radost.

Prvi Frljićev suradnik i glavni dramaturg kazališta bit će Marin Blažević, koji će uz tu obnašati i funkciju ravnatelja Opere. Dužnost ravnateljice Hrvatske drame preuzet će Magdalena Lupi, a Leonora Surian Talijanske drame. Jedini od dosadašnjeg ravnateljskog tima koji će ostati na svojoj poziciji jest ravnatelj Baleta Ronald Savković.

Najavljujući iduću sezonu, Blažević je istaknuo da je njezin moto Gavellina tvrdnja nemati kazalište znači biti prazna, nesvjesna gomila... .

Hrvatska drama ove će sezone premijerno postaviti dramu "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera, najavio je Frljić, koji će predstavu i režirati, dok je njezin dramaturg Blažević. U pripremi su i premijerne izvedbe autorskoga projekta Olje Lozice "Vincent" te Orwellova "Životinjska farma" u režiji Andrasa Urbana.

Hrvatska i Talijanska drama zajedno će postaviti "Pinocchija" u režiji Elvije Nacinovich, a na otvorenju sezone 1. listopada premijerno će se na sceni HNK izvesti "Don Quijote", predstava odigrana ovoga ljeta na otvorenom u sklopu festivala Riječke ljetne noći. Talijanska drama samostalno priprema predstavu "Le fatiche di Pseudolus" prema motivima Plauta, a o još jednom njihovu premijernom naslovu još se pregovara.

Opera će premijerno izvesti "Jevgenija Onjegina" Petra Iljiča Čajkovskog, komornu, studijsku inačicu opere "Carmen" te eksperimentalni projekt izvedbe oratorija "Oedipus Rex" Igora Stravinskog i programa temeljenog na skladabama Milka Kelemena u izvedbi Dunje Vejzović te operu "Don Giovanni" W. A. Mozarta u režiji Erika Soederbloma.

Balet priprema premijere "Barok-baleta" na glazbu Vivaldija i Haendla te "Carmen i Šeherezade" Ščedrina i Rimski-Korsakova.

Kako je najavio Blažević, od ove sezone uvodi se institucija glavnoga gosta dirigenta tijekom jedne sezone, a ove će to biti Ville Matvejeff iz Finske, koji će ravnati izvedbama "Oedipusa Rexa" i " Don Giovannija" te još nekoliko koncerata.

Gradonačelnik Vojko Obersnel objasnio je da je Frljićevo preuzimanje dužnosti sedam mjeseci prije formalnoga završetka mandata Nade Matošević Orešković inicirao Grad, ocijenivši da je nelogično da se funkcija preuzima u sredini sezone.