Ustavni sud presudio u korist Društva prijatelja dubrovačke starine

Ustavni sud ukinuo je članak 36. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika kojim je bilo predviđeno da upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama preuzima Grad Dubrovnik te da se raskine ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine (DPDS) o upravljanju zidinama.

Zakon o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika donio je Hrvatski sabor 31. siječnja, a stupio je na snagu 20. veljače ove godine. DPDS je 25. veljače podnio prijedog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti tog zakona, a Ustavni sud 4. ožujka privremeno je obustavio zakon i omogućio DPDS-u da nastavi upravljati dubrovačkim zidinama.

Društvo prijatelja dubrovačke starine nastavlja upravljati zidinama 

Donoseći konačnu odluku, Ustavni sud je utvrdio da "zakonodavac nije ovlašten jednostrano mijenjati pravne (ugovorne) odnose i da takve izmjene ne smiju za sobom povlačiti posljedice koje se ne slažu s temeljnim ustavnim vrednotama na kojima se gradi ustavni poredak". 

Ustavni sud smatra da se ništetnost ugovora između DPDS-a i Grada Dubrovnika morala utvrđivati sudskim postupkom, a ne donošenjem zakona. Također, u donošenju te odluke sud nije ulazio u ocjenu razloga koji se navode kao obrazloženje poništenja ugovora između DPDS-a i Grada o upravljanju dubrovačkim zidinama.

DPDS: Nije nas iznenadila odluka Ustavnog suda

Članove društva nije iznenadila odluka Ustavnog suda. Ona govori da je Ustavni sud profesionalno odradio svoj posao i pokazao da u Hrvatskoj funkcionira pravna država. Veće je iznenađenje kako je takav zakon mogao proći instancije kao što su Ministarstvo kulture, Vlada i Sabor i to nas treba zabrinjavati, rekao je Niko Kapetanić, tajnik DPDS-a.

Ova odluka otvara i mogućnost pregovora između Društva prijatelja dubrovačke starine i Grada Dubrovnika da se napokon urede odnosi kad je u pitanju obnova spomeničke baštine, dodao je. 

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako je posljedica ta da Zavod za obnovu Dubrovnika na svojemu računu trenutačno nema ni lipe, zbog čega stoji obnova nekih važnih spomenika kulture kao što su Biskupska palača, crkva Sv. Vlaha i mnoge druge zgrade.

Omogućeno je da Društvo prijatelja dubrovačke starine na svom računu uvijek ima 50 milijuna kuna, a da nema nijednog profesionalca za obnovu baštine, bio je Vlahušićev komentar odluke Ustavnog suda.