Greenpeaceova akcija protiv Plomina C - video

Aktivisti Greenpeacea postavili su 30-metarski transparent s porukom 'Ugljen je prljav posao' u Plominskom zaljevu gdje se planira izgradnja Plomina C. 
 
                    

Time su htjeli pokazati da se gradnja termoelektrane investitorima jedino može isplatiti uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora. Upozorava da će struja iz Plomina C biti dvostruko skuplja od one koja se trenutačno prodaje na tržištu. Osim toga, predviđena cijena izgradnje, sudeći prema iskustvima izgradnje TE Šoštanj u Sloveniji - udvostručit će se.

Greenpeace: Plomin C je prljav posao - dokument

Energetski stručnjaci nedavno su izračunali da se za cijenu izgradnje Plomina C može izgraditi 800 MW vjetroelektrana ili 800 MW solarnih fotonaponskih sustava ili postaviti 3 milijuna četvornih metara solarnih kolektora za grijanje tople vode. Sve te ekološki prihvatljive alternative otvorile bi 6-20 puta više novih radnih mjesta od planirane termoelektrane na uvozni ugljen, ističu u Greenpeaceu.
  
Ova akcija nastavlja se na kampanju promiždbe obnovljivih izvora energije koju je proteklih dana po Jadranu provodio Greenpeaceov brod Rainbow Warrior.