'U blokadi 318.000 građana, Vlada okreće glavu'

Udruga "Blokirani" izvijestila je danas da prema posljednjim podacima 318 tisuća građana ima blokirane račune, dug im je narastao na 28 milijardi kuna, no Vlada i političari od svega okreću glavu.

U blokadi 54.000 poslovnih subjekata i 317.000 građana

Kada se nositeljima računa pribroje njihove obitelji, dolazi se do milijun građana koji trpe sustavno mučenje i izgladnjivanje, jer većina nema nikakve prihode i zaštićen račun, a Vlada i političari na sve okreću glavu, ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica Udruge Miriam Kervatin.

Oduzimanje svih sredstava za život dostojan čovjeka, držanje u blokadi duljoj od nekoliko godina, lihvarenje i kamatarenje nisu demokracija, protustavno je i Hrvatska nije zemlja sigurna za život, poručuju iz Udruge.

Kada je takvoj torturi izložena četvrtina stanovnika, ona nikako ne može biti zemlja sigurna za život i tražit ćemo da se Hrvatskoj ukine status sigurne zemlje, najavila je Kervatin.

Iz Udruge su naglasili da nezakonito i lihvarsko ponašanje omogućava Ovršni zakon prema kojem se u prijedlog za ovrhu dug i kamate pretvaraju u osnovni dug, na koji se, ako se ne plati, ili dijelom plaća opet obračunavaju kamate.

"Blokirani" Ovršni zakon smatraju protuustavnim i od Ustavnog suda čekaju odgovor o njegovoj ustavnosti.

Od ukupno 318.599 građana u blokadi, njih 300 tisuća je dulje od tri godine, a među blokiranima je i 10 tisuća umrlih. Blokirano je više od 60 tisuća tvrtki, malih poduzetnika i poljoprivrednika.

U videoprilogu pogledajte gostovanje Miriam Kervantin, predsjednice udruge Blokirani, u emisiji Hrvatska uživo.