HEP grupa nabavlja 578 osobnih automobila

Hrvatska elektroprivreda (HEP) danas je pokrenula postupak nabave 578 osobnih vozila za potrebe HEP grupe, radi sklapanja okvirnog sporazuma na razdoblje od 12 mjeseci, a ukupna je procijenjena vrijednost te nabave 59,4 milijuna kuna.

Riječ je o realizaciji plana optimizacije voznog parka HEP grupe, kaže član Uprave HEP-a Ivan Matasić. U HEP-u je već u tijeku nadmetanje za 20 električnih vozila te 973 osobna i teretna vozila, a procijenjena vrijednost tih nabava je oko 174,7 milijuna kuna. Matasić je kazao kako će se automobili kupiti jer bi leasing bila skuplja varijanta.

U danas otvorenom postupku nabavlja se šest automobila više srednje klase, namijenjenih upravi, 18 automobila srednje klase i 59 niže srednje klase, koji su namijenjeni direktorima društava HEP grupe. Najviše se nabavlja automobila niže srednje klase, njih 127, te niske klase - 368 automobila, koji će biti na raspolaganju rukovoditeljima, korisnicima iz zajedničkih funkcija na svim razinama te za dulja službena putovanja.

Automobili se ne nabavljaju zbog luksuza, već iz potrebe, tvrdi Matasić, iznoseći i podatke kako će se troškovi voznog parka smanjiti minimalno za 30 milijuna kuna godišnje, odnosno sa sadašnjih oko 90 milijuna kuna na 60-ak milijuna kuna.

Iz HEP-a ističu i kako za tu nabavu tvrtka ne diže kredit, već će to financirati iz vlastitih sredstava. Plan optimizacije odnosi se na 2.887 vozila, a realizacijom plana njihov bi se broj smanjio za 25 posto, na 2.227.  U realizaciji plana optimizacije u HEP-u procjenjuju da će prodajom vozila, koja će biti zamijenjena (oko 1.560 vozila) te vozila koja predstavljaju razliku do optimalnog broja, ostvariti prihod od oko osam milijuna kuna.