Lalovca zabrinjava javni dug, nada se monetizaciji

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je uoči sjednice Vlade da ga javni dug zabrinjava jer njegovo povećanje podrazumijeva provođenje mnogo težih reformi u budućnosti. Izrazio je nadu da će se do kraja godine provesti monetizacija autocesta kako bi se dug smanjio.

Cilj je da se monetizacija isključivo iskoristi za smanjivanje javnog duga. Proračunski deficit neće biti takav problem u budućnosti, no javni dug svakako hoće. Dva su kriterija za proceduru EDP-a, jedan je spuštanje proračunskog deficita na 3 posto BDP-a i javnog duga na 60 posto. Nadamo se da će do kraja godine biti završena monetizacija autocesta, izjavio je Lalovac. Dodao je da se intenzivno razgovara s ministrom prometa, pomorstva i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem o novim ponudama.

Procjenjuje da bi se monetizacijom moglo dobiti oko 3 milijarde eura pa bi se za toliko smanjio javni dug. Prema jučer objavljenim podacima Eurostata, hrvatski javni dug u prvom je tromjesečju dosegnuo 221,8 milijardi kuna, što je 1,6 milijardi više nego u prethodnom kvartalu. To čini 68 posto BDP-a, što je za 0,6 postotnih bodova više nego na kraju posljednjeg lanjskog tromjesečja. Analitičari upozoravaju da bi tijekom ove i iduće godine javni dug mogao nastaviti rasti. Uključe li se dugovi autocesta i HBOR-a u izračun ukupnog javnog duga, njegov bi udio mogao, kažu pojedini analitičari, premašiti i 80 posto BDP-a.