Zagrebački proračun veći za 300 mil. kn

Zagrebački gradski proračun uvećan je za 300 milijuna kuna i sada iznosi 7,3 milijardi, odlučili su zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini većinom od 26 glasova za i 22 suzdržanih.

S obzirom na krizu i recesiju u Hrvatskoj, Grad Zagreb može biti zadovoljan s povećanjem prihoda, što je pozitivan primjer u situaciji kad većina jedinica lokalne samouprave bilježi dvoznamenkaste podbačaje u proračunima, istaknuo je Bandić i poručio da će u Gradskoj upravi "nastojati biti još odgovorniji". 

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da se proračun povećava prije svega zbog namjenskih prihoda u visini od 270 milijuna kuna, a radi se o decentraliziranim sredstvima za sanaciju zdravstva, legalizaciji bespravno sagrađenih objekata i aplikacijama Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Svatko razuman morao bi glasati za predloženi rebalans proračuna, jer u protivnom neće biti izmirene obveze ustanova u Zagrebu zajedno s pripadajućim kamatama, upozorio je Kojić uoči glasovanja. 

Na upit novinara jesu li nove fontane ostale u proračunu i može li se očekivati njihova izgradnja jer je natječaj poništen zbog žalbe jedne tvrtke, Bandić je odgovorio kako to nije na dnevnom redu sjednice Skupštine, ali nema odustajanja od fontana.

Davor Bernardić (SDP) je ponovio kako je očekivao nešto više EU sredstava u prvoj polovici godine i više investicija te upozorio da velikih investicija uopće nema i da se objekti komunalne infrastrukture sve više rade na dug.

Gradski zastupnici su dali suglasnost Zagrebačkom holdingu za reprogram 392 milijuna kuna kratkoročnih kreditnih obveza u dugoročne.