Stožer najavljuje obraćanje Sudu u Strasbourgu

Ako Ustavni sud referendumsko pitanje o dvojezičnosti proglasi neustavnim, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara će se obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, najavili su čelnici te inicijative.

Rekavši da se na Ustavni sud sa svih strana vrše pristisci kako bi referendumsko pitanje proglasio neustavnim, predsjednik Stožera Tomislav Josić ustvrdio je da pitanje nije neustavno niti se njime zadire u stečena prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Njime bi se zaustavilo nezakonito i nasilno postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, dok se prava koja sada konzumiraju Srbi, a koja su stekli kada je u Ustavnom zakonu pisalo 50+1, ne bi ukidala niti je to moguće, kazao je Josić dodajući kako se referendumskim pitanjem vraćaju standardi koji su bili u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina kada njegova provedba nije generirala prijepore i probleme.

Podsjetivši da nacionalne manjine u Hrvatskoj svoja prava ostvaruju po tri osnove - Ustavnom zakonu, statutima jedinica lokalne samouprave i međudržavnim ugovorima - Josić je ustvrdio kako se njihovim prijedlogom mijenja samo ostvarivanje prava po prvoj osnovi, Ustavnom zakonu, dok se za manjine čija su prava regulirana lokalnim statutom ili međunarodnim ugovorom ništa neće promijeniti.

Očekujem da Ustavni sud dozvoli referendumsko pitanje, pa neka o onome što tražimo odluče građani Hrvatske na referendumu. Ako hrvatski narod ne bude za naš prijedlog, mi ćemo njegovu volju poštovati, poručio je Josić.