Novi arheološki nalazi u Sisku - rimska cesta i forum

Na mjestu budućeg pothodnika sisačkoga željezničkog kolodvora otkriven je novi, bogat i vrijedan nalaz iz vremena rimske Siscije pa će se arheološki istraživačko-zaštitni radovi na toj lokaciji vjerojatno produljiti, a rekonstrukcija kolodvora još će pričekati.

Nakon peći za staklo ili keramiku, koja je otkrivena početkom godine, ovih dana pronađeni su i vrlo dobro sačuvani dijelovi rimskog foruma i ceste. Iako je dio starih građevina i predmeta uništen pri izgradnji kolodvora prije 150 godina, očuvani dijelovi svjedoče o iznimnoj kvaliteti i vještini rimskih graditelja.

Posebno je dobro očuvan dio glavne gradske ceste cardo, čiji je smjer bio sjever-jug, a završavala je na ulazu u Sisciju, kod gradskog bedema. Popločena je velikim kamenim blokovima i dobro je vidljivo kako su uz cestu izgrađeni nogostupi te sustav odvodnje. Ispod ceste je glavni odvodni kanal, koji je prikupljao oborinsku i ostalu otpadnu vodu. Vjerujemo kako je nalaz iz trećega ili četvrtog stoljeća, kaže voditelj radova, arheolog Tomislav Jerončić.

Osim ostataka gradskog foruma, pronađeni su i temelji drugih zdanja. Zbog njihovih golemih gabarita, jer su zidovi deblji od jednog metra, stručnjaci vjeruju da je riječ o javnim objektima.

Istraživanja, koja su počela na mjestu bivšeg perona, proširena su uz trasu budućih kolosijeka. Izvođači radova iz splitskog Kaukala i konavoskog Arheoplana kažu da će se zadržati na toj lokaciji.

Kao što se i očekivalo, otkriveni su i mnogi pokretni nalazi - ostatci keramike, stakla, kovanog novca, medicinskih instrumenata i nakita. Pronađene su i vrijedne keramičke posude s glazurom, tzv. terra sigillata. Uz novac kovan u Sisciji, pronađeni su i primjerci novca iz drugih dijelova Rimskoga Carstva.

Iako su prema ugovoru s HŽ-om istražno-zaštitni radova trebali završiti do kraja rujna, Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture priopćila je kako je moguće da će se zbog iznimnog značenja nazališta, čija će se veličina i vrijednost tek otkriti nastavkom radova, aneksom ugovora radovi produljiti

Rekonstrukcija sisačkoga željezničkog kolodvora počela je u siječnju. S obzirom na to da je arheološkim nadzorom pronađen nalaz iz rimske Siscije, rekonstrukcija je prekinuta i nastavljeni su arheološki istraživačko-zaštitni radovi. Zbog iznimno vrijednog nalaza, stručnjaci su predlagali preseljenje kolodvora, ali je HŽ Infrastruktura, kao investitor, odbila takvu mogućnost.

Tijekom radova putnici se koriste neprikladnim i dislociranim privremenim peronom.