Milanović u Gunji i Strošincima: Radi se razumno brzo

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u pratnji ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš obišao je danas Osnovnu školu u Gunji u kojoj su u tijeku obnoviteljski radovi, a zatim i Strošince u kojima je počela obnova obiteljskih kuća, za koju je ocijenio da se radi razumno brzo te da država postupa jednako prema svima.

Uvijek kada se radi i ljudima pokušava pomoći, bude nezadovoljnih. Ljudi su imali mogućnost uzeti novac, a mogli su i birati da se u organizaciji države izvode radovi. A ima i onih koji su se tu u kalkulaciji malo preračunali i stoga je katkad i opravdano ljudsko nezadovoljstvo, rekao je Milanović pošto je obišao obiteljsku kuću Tomislava Cvjetkovića, koji je odlučio uzeti novac i kuću obnoviti sam.

Milanović je ocijenio kako je, kada se sve sagleda, organizacija obnove dobra, da se radi razumno brzo i da je država pokazala da je tu radi građana. Također je rekao kako država prema svima postupa jednako. Ako netko ima informacija da je nekome pogodovano ili da je dobio naknadu za kuću u kojoj je voda bila samo u dvorištu, a čujem i to, neka prijavi, poručio je.

Prema riječima ministrice Mrak-Taritaš, ekipe stručnjaka obišle su oštećene kuće i utvrdile njihovo stanje, a vlasnici kuća potpisivali su zapisnike i svatko je pritom imao pravo izabrati hoće li uzeti novac ili će obnovu kuće prepustiti državi.
Nakon što pojedine kuće budu gotove, radovi će se parafirati, a podaci će biti poslani Uredu za stambeno zbrinjavanje koji osigurava namještaj, navela je proceduru obnove oštećenih kuća te dodala kako je na području Strošinaca i Đurića potpisano 50-ak izjava, od kojih se šest odnosi na građane koji žele da im država obnovi kuće, a ostali žele isplatu novca.

Također je najavila da će od idućega tjedna Ministarstvo pozvati mještane Posavskih Podgajaca, a zatim i Rajeva Sela, Račinovaca i Gunje, čije su kuće svrstane u prvu i drugu kategoriju, da se očituju o tome žele li novac ili će im kuću obnoviti država.  

Počela obnova kuća u Strošincima i Đurićima

U Đurićima i Strošincima, u općinama Drenovci i Vrbanja, počela je obnova i obiteljskih kuća, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Prva se obnavljaju sela iz kojih se voda najprije povukla.

Ministarstvo napominje kako će se onim tempom kojim se budu potpisivale izjave i isplaćivati novac te otvarati gradilišta. Podsjeća da se samo za kuće prve i druge kategorije oštećenja vlasnik može odlučiti da, umjesto organizirane obnove, preuzme obvezu obnove uz isplatu fiksnog iznosa. Za prvu kategoriju to je 40.000 kuna, a za drugu 70.000 kuna. Novac se isplaćuje u dvije rate.

Prema riječima Jakše Šestića, načelnika općine Drenovci, kojoj administrativno pripadaju Đurići, u tom je selu bilo poplavljeno 80-ak od 150 kuća. Dodao je kako se nada da će se obistiniti Vladina očekivanja da bi obnova uglavnom mogla završiti do kraja godine. Podsjetio je da je drenovačka općina, u kojoj su bili poplavljeni Rajevo Selo i Račinovci, naselja u kojima je puknuo savski nasip, a djelomice i Posavski Podgajci i Đurići, najteže stradala u županjskoj Posavini.

A u Gunji je danas Dan općine, no ne protječe u slavljeničkom tonu, već radnom. Načelnik Hrvoje Lucić nezadovoljan je brzinom radova. Naime, Gunja će zadnja doći na red za obnovu kuća jer kod njih još nije dovršena ni procjena štete.

U Rajevo Selo postavljeno privremeno kontejnersko naselje

U Rajevo Selo postavljeno je privremeno stambeno kontejnersko naselje od 20 kontejnera u kojima će boraviti slavonske obitelji dok traje obnova njihovih kuća oštećenih u poplavama. Načelnik općine Jakša Šestić podijelio je ključeve obiteljima koje će privremeno boraviti u kontejnerima. Kontejnere smještajnih kapaciteta za osamdesetak osoba nabavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Tko će odgovarati za nasip?

Dva su mjeseca prošla od puknuća nasipa u Rajevu Selu. Odgovarao nije nitko. S tim se ne mire neki mještani Rajeva Sela. Nezadovoljstvo će pretočiti u tužbu. Organizirali su se se preko društvenih mreža i dosad prikupili oko 700 potpisa. Cilj je jasan - nadoknada stvarne štete. Obilazit će pogođena sela i nadaju se da će skupiti nekoliko tisuća potpisa nezadovoljnika. Za petnaestak dana podnijet će kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a zatim i tužbu protiv Hrvatskih voda.