MUP neće financirati Perkovićevu obranu

Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je zahtjev da financira obranu Josipa Perkovića pred njemačkim sudom u Muenchenu te je donijelo odluku da država neće platiti troškove obrane Josipa Perkovića.

Perkovićeva obrana tvrdi da je zločin za koji se optužuje njihov klijent počinjen u vrijeme kada je bio dužnosnik hrvatske, a ne jugoslavenske UDBA-e.  Anto Nobilo je u telefonskoj izjavi za Hinu potvrdio kako će zbog MUP-ove odluke kao Perkovićev odvjetnik tužiti Republiku Hrvatsku, ističući da njegov branjenik nije u Njemačkoj završio svojom voljom, već je izručen.

Smatramo da na financiranje obrane svoga klijenta imamo pravo, budući da Josip Perković nije svojom voljom završio u Njemačkoj, a za dobru obranu u Njemačkoj treba imati i dobre odvjetnike koji koštaju, poručio je Nobilo.

Početak suđenja u Njemačkoj najavljen je za 13. listopada, a trebalo bi trajati do travnja 2015. Ovakav slučaj - u kojem se previđa 60 ročišta, honorar za odvjetnika te troškovi prijevoza, hotela, prijevoda dokumenata i slično - iznimno je skup. Prema neslužbenim procjenama, oko milijun eura.

Nakon MUP-ove odbijenice, Prekovićeva obrana poslala je zahtjev SOA-i da financira obranu jer ona je pravni sljednik nekadašnje Službe državne sigurnosti za koju je radio Perković. A kako je SOA pod ingerencijom Vlade, ona će na kraju odlučiti hoće li obranu platiti porezni obveznici.