"Broj 55" apsolutni pobjednik Pulskoga festivala

Zbog jake kiše svečana dodjela nagrada Zlatnih Arena 61. Pulskog filmskog festivala večeras je umjesto u Areni održana Istarskom narodnom kazalištu, a Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film osvojio je "Broj 55" redatelja Kristijana Milića snimljen u produkciji HRT-a.

Dodjelom nagrada završen je ovogodišnji pulski festival na kojemu je prikazano jedanaest filmova u domaćoj konkurenciji te nekoliko koprodukcija. Osim toga, predstavljen je i raznovrstan međunarodni program, filmovi za djecu i mlade, filmovi iz povijesti festivala uz mnogobrojna popratna zbivanja - radionice, koncerti i okrugli stolovi.

Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film ovogodišnjeg pulskog filmskog festivala osvojio je film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića. Velika Zlatna Arena uručena je predstavnici HRT-a, rukovoditeljici RJ Produkcijski odjeli Jasminki Živalj te izvršnom producentu filma Stanku Babiću. Hrvatski kritičari najboljim su proglasili film "Kosac" Zvonimira Jurića, dok je publika najboljim ocijenila dječji film "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića

Za svoj film, utemeljen na istinitim događajima o hrvatskim vojnicima koji su početkom Domovinskog rata stradali u zasjedi, Miliću je dodijeljena i Zlatna Arena za režiju, a autorskoj ekipi pripalo je još šest Zlatnih Arena. Ivan Pavličić nagrađen je za scenarij, Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust za specijalne efekte, Vedrana Rapić za kostimografiju, Damira Gabelica za scenografiju, a Veljko Segarić za montažu.

Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu osvojila je Areta Ćurković za ulogu Ankice u filmu "Happy Endings" Darka Šuvaka, a za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Anita Matić Delić za ulogu kume u istom filmu. Ivo Gregurević dobitnik je Zlatne Arene za najbolju glavnu mušku ulogu za ulogu Ive u filmu "Kosac" Zvonimira Jurića, dok je Igor Kovač osvojio Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu za ulogu Josipa u tom filmu. Snimatelju filma "Kosac" Branku Linti pripala je Zlatna Arena za kameru.

Žiri je filmu "Zagreb Cappuccino" snimljenom u koprodukciji HRT-a redateljice Vanje Sviličić dodijelio Zlatnu Arenu za glazbu (Luka Zima) te nagradu Breza za najboljeg debitanta (Danko Vučinović za kameru).

Nakon svečane dodjele nagrada prikazan je film, odnosno animirana pustolovna komedija "Avioni 2: nebeski vatrogasci" redatelja Robertsa Gannawaya.

Nagrade 61. pulskog filmskog festivala - dokument