Najesen provodimo fiskalnu konsolidaciju

Iako su mnogi očekivali daljnje snižavanje kreditnog rejtinga, agencija Standard&Poors potvrdila je hrvatski kreditni rejting. No upozoravaju da će se recesija nastaviti i ove godine, BDP pasti, a javni dug rasti.

I u ovoj godini gospodarstvo će dodatno potonuti za 0,9%. No ipak, zbog stabilnog europskog okružja nismo kažnjeni. Zadržali su nam dosadašnji kreditni rejting. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić smatra da je to zbog dobro odrađenog posla. Međutim, ne krije da je teška ekonomska bitka tek pred nama. Na jesen prema naputcima Europske komisije moramo provesti fiskalnu konsolidaciju. 

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, pak, upozorava da ćemo proceduru prekomjernog deficita teško ispuniti. U proračunu već sad nedostaju dvije milijarde kuna, pa očekuje da će nam kreditni rejting ubrzo postati još gori.

Međutim, ne piše nam se dobro ni zbog promjene statističkih pravila. Kad od listopada zaduženja autocesta uđu u javni dug, on će preskočiti 80 posto, što će dodatno ugroziti kreditni rejting. Spas se stoga traži u monetizaciji autocesta. 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da monetizacija ide prema planu. U tom poslu slijedimo preporuku Europske komisije. Također, puno se, kao i svakog ljeta, očekuje od turizma, a resorni ministar uvjerava da su brojke dobre.

Podsjetimo, Hrvatska je u recesiji već šest godina i po tome smo neslavni europski rekorder.