U Donjoj Kupčini izložba starih zanata i vještina

Oživimo zaboravljene zanate i vještine naziv je izložbe koja je danas otvorena u dvorištu Zavičajnog muzeja u Donjoj Kupčini u sklopu aktivnosti Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Izložbom se nastavlja ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i povijesnu baštinu ove županije uz zaboravljene zanate i vještine, priopćila je županijska Turistička zajednica.

Navodi kako Zavičajni muzej Donja Kupčina svojim posjetiteljima predstavlja očuvana kulturna i prirodna obilježja pisarovinskog kraja.

Zahvaljujući mještanima Donje Kupčine danas imamo u sklopu Zavičajnog muzeja drvene kuće - čardake i gospodarske objekte koji potječu iz 19. st. s bogatom zbirkom tekstila, namještaja, posuđa, poljodjelskog alata, oruđa za dizanje i vuču drvenih zgrada te druge predmete tradicijske baštine, kažu u Turističkoj zajednici.

Ove godine stavljen je naglasak na ručno vezenje tzv. našivanje. Tijekom proljetnih subota i ljetnih praznika djeca su na radionicama učila osnove našivanja, a potom i izrađivala ručne radove po uzoru na tradicijske ručno vezene krpe.

Najavljen je i etno koncert kojim će se naglasiti trenutak iz prošlosti, nastojeći ga uklopiti u današnji život djece i odraslih. Na izložbi je najavljena i promocija Rječnika kupčinskog dijalekta.