Radna skupina rješavat će sukob oko upravljanja dubrovačkim zidinama

Početkom godine Sabor je donio Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, poznat kao "Lex Vlahušić", no on nije uspio zaživjeti.

Ustavni sud prošli je tjedan ukinuo članak 36 tog Zakona, kojim se raskida ugovor Grada s Društvom prijatelja dubrovačke starine i upravljanje zidinama prepušta Gradu. Država je u tom slučaju, kako se navodi u obrazloženju Ustavnog suda, preuzela ovlasti sudbene vlasti.

Prema sadašnjem ugovoru, Društvo upravlja i brine se o zidinama do 2019. godine, a prihod od ulaznica, vrijedan 70-ak milijuna kuna, ravnomjerno se dijeli između Grada i Društva. Problem je što je gradonačelnik Andro Vlahušić u gradski proračun optimistično već uvrstio sav prihod od zidina, a ne samo polovicu, a od toga je pak planirao financirati Zavod za obnovu Dubrovnika, koji bi preuzeo brigu o zidinama.

I oporba, ali i koalicijski partneri od Vlahušića i Zlatar traže preuzimanje odgovornosti. No, Vlahušić razmišlja jedino o rebalansu ishitreno donesenog proračuna.

U međuvremenu, na inicijativu Gradskog vijeća konstituirana je Radna skupina za nastavak pregovora s Društvom prijatelja dubrovačke starine. Umjesto da se ide glavom kroz zidine, možda je ipak moguće pronaći vrata.

Više pogledajte u videoprilogu.