Zlatar Violić: Žao mi je što je Hrvatska odustala od EXPO-a u Milanu

Vrlo mi je žao što smo odustali od EXPO-a, jer se Hrvatska mogla pokazati na temi Mediterana i zdrave hrane, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uoči sjednice Vlade. Mi smo kao Ministarstvo bili spremni pomoći, ali budžet, kakav je, nije mogao podnijeti još jedno opterećenje, ustvrdila je ministrica.

Prema pisanju medija, Hrvatska je svoju odluku o neodlasku na EXPO obrazložila troškovima zbog poplava u Slavoniji, a navodno nije niti prihvatila ponudu Italije da se iznos za sudjelovanje od 1.7 milijuna eura smanji za pola milijuna eura.

Upitana je li takva odluka loš diplomatski potez, s obzirom da je Italija donirala dosta novaca za poplave, ministrica kulture je rekla da ne može procijeniti eventualnu diplomatsku štetu.

Italija nas je uvijek podržavala i njezin smo veliki partner, naročito u trgovinskom i gospodarskom dijelu pa se nadam da će to biti nadoknađeno, makar i kroz parcijalne nastupe, istaknula je Zlatar Violić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je najavio mogućnost da, umjesto Hrvatske, Grad Zagreb sudjeluje na toj svjetskoj izložbi, o čemu je u sklopu službenog posjeta Rimu razgovarao sa senatorom Aldom di Biaggiom u Ministarstvu vanjskih poslova. Još se ne zna na koji bi način Zagreb sudjelovao, s obzirom da na EXPO-u sudjeluju države, a ne gradovi i to bi, rečeno je, ovisilo o dogovoro s hrvatskom vladom.

EXPO će se održati od 1. svibnja do 31. listopada iduće godine na temu Prehrana planeta, energija života, očekuje se da će na izložbi sudjelovati oko 140 zemalja i tijekom šest mjeseci ju razgledati oko 20 milijuna posjetitelja.

Postoji mogućnost i da se na otvorenju EXPO-a otkrije kip Ruđeru Boškoviću, s obzirom da je taj proslavljeni hrvatski znanstvenik živio i radio te umro u tom talijanskom gradu.