Anketa: Najbolja knjiga - Zafonova 'Sjena vjetra'

Roman 'Sjena vjetra' Carlosa Ruiza Zafona, zahvaljujući kojemu se taj španjolski pisac proslavio u svijetu, najbolja je knjiga po izboru čitatelja u knjižnicama. To je pokazala anketa izdavačke kuće 'Fraktura', provedena tijekom lipnja u suradnji s 38 gradskih i narodnih knjižnica. Na anketno pitanje "Koja vam je najbolja knjiga koju ste pročitali prošle godine?" odgovorilo je 2105 sudionika, koji su naveli čak 1169 naslova, od čega je njih 898 dobilo samo po jedan glas.

Drugo mjesto ljestvice deset najboljih knjiga zauzeo je popularni erotski roman "Pedeset nijansi sive" britanske spisateljice E.L. James, a na trećem je "Kradljivica knjiga" Markusa Zusaka, snažna priča iz vremena nacističke Njemačke. Na četvrtom je mjestu još jedna Zafonova napeta knjiga, "Zatočenik Neba", u kojoj ponovno oživljava prošlost i misterije Barcelone, a na petom su romani trilogije "Millennium" švedskog pisca Stiega Larssona, koje su i najprodavanije europske knjige prošlog deseteljeća.

Među prvih deset najboljih knjiga probila se i jedna hrvatska književnica. Ivana Šojat-Kuči se s nagrađivanim romanom "Unterstadt", koji prati građansku obitelj njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća, našla na šestome mjestu. Slijede "Gonič zmajeva", prvijenac Khaleda Hosseinija o dječačkom prijateljstvu i modernom Afganistanu, "Greška u našim zvijezdama" Johna Greena, nepatetična priča o dvoje mladih koji boluju od zloćudne bolesti, te svi romani serijala fantastičnih romana "Pjesme leda i vatre" američkog pisca Georgea R. R. Martina, kao i oni serijala o Harryju Potteru J. K. Rowling.

Raspon naslova navedenih u anketi je širok - od knjiga s top-ljestvica ("Sjena noći", "Koliba", "Kalendar Maja", "Ja sam Malala", "Rod", "Nevjernica", "Fališ mi") preko klasika ("Majstor i Margarita", "Jadnici", "Ubiti pticu rugalicu", "Moby Dick", "Idiot", "Sajam taštine") do lektirnih naslova ("Odiseja", "Gospođa Bovary", "Buka i bijes", "Hamlet", "Kiklop", "Stranac").