Josipović: Kampanja za predsjedničke izbore počinje na jesen, a ne danas u Sinju

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je da kampanja za predsjedničke izbore počinje na jesen, a ne danas u Sinju, gdje je na 299. Sinjskoj alci nazočna i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Josipoviću je, kao pokrovitelju Sinjske alke, na svečanom prijamu danas u Alkarskim dvorima uoči početka 299. Sinjske alke predsjednik Viteškoga alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić uručio dar - zlatnik i srebrnjak koji su izdani u povodu 300. Sinjske alke koja će se slaviti 2015. godine.

Kampanja počinje tamo negdje u jesen, radimo svoj posao i svi mi koji smo danas u Sinju ovdje smo da odamo počast jednom velikom i važnom običaju, a to je naša Sinjska alka koja, evo, već 300 godina šalje jednu poruku domoljublja, zajedništva i junaštva, rekao je Josipović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je također danas u Sinju, u više je izjava novinarima istaknuo kako očekuje da će iduće godine slavodobitni štit pobjedniku Sinjske alke predati Kolinda Grabar Kitarović.

Grabar Kitarović: Neka Milanović počne raditi svoj posao

Zamoljen da prokomentira takva stajališta po kojim će Grabar Kitarović biti sljedeća predsjednica Hrvatske te da će sljedeće godine predati pobjedniku Sinjske alke slavodobitni štiti, Josipović se nasmijao, a potom dodao: Nadam se da će me pozvati za stol. Upitan je li se sreo s protukandidatkinjom Grabar Kitarović, Josipović je kratko odgovorio: Bit će prilike.

Na novinarski upit očekuje li zvižduke 5. kolovoza u Kninu na obilježavanju 19. obljetnice Oluje, Josipović je odgovori sa ne a potom rekao: Gledajte, u Kninu se odaje počast, slobodi, braniteljima i našoj domovini. Tko na to ima zviždati, neka zviždi - to je njegovo pravo.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je također danas u Sinju, dometnuo je kako je za zviždanje Markov trg u Zagrebu. Za zviždanje je Markov trg, a proslava slobode, demokracije i oslobođenja od velikosrpske agresije slavi se u Kninu. Sve drugo je za institucije demokratske države i proteste pred Vladom i Saborom, kazao je Leko.