CRO Demoskop: Pala popularnost Josipovića i Grabar Kitarović

U sklopu redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, i ovaj je mjesec ekskluzivno za HRT istraženo kakav je rejting kandidata za hrvatskog predsjednika. Istraživanje je obuhvatilo isključivo kandidate koji su do sada istaknuli kandidaturu.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović još je u prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a Kolindom Grabar Kitarović. No popularnost im je, u odnosu na srpanj, pala - Josipoviću za 0,8 posto, a HDZ-ovoj kandidatkinji za 1,6 posto.

Na trećem je mjestu Milan Kujundžić, kojeg podupire 4,8 posto ispitanih. Kujundžić jedini ima bolji rezultat u ovomjesečnom istraživanju.


Distribucija glasova birača važnijih hrvatskih stranaka

Kad je riječ o stranačkim preferencijama, 93,6 posto glasača SDP-a podupire svojeg kandidata Ivu Josipovića, dok njih 5 posto daje prednost Kolindi Grabar Kitarović. Za nju bi, pak, glasovalo 77,4 posto glasača HDZ-a. HDZ-ovih glasači podupiru Ivu Josipovića s 15,5 posto, a Milana Kujundžića s 2,4 posto glasova. Josipović je najpoželjniji kandidat i među biračima HSU-a, HNS-a, IDS-a te ORaH-a.

Uočava se i porast potpore ostalim kandidatima, odnosno kandidatima koje su sugovornici u istraživanju samoinicijativno isticali kao svoj izbor (sa srpanjskih 1,8% na 3,2%), što bi mogao biti znak da birači tragaju za nekim novim kandidatom.

Analitičari: Za pobjedu na predsjedničkim izborima nužna potpora centra

Radi se o manjim kolebanjima unutar ustanovljenog trenda. To znači da nije toliki problem u razlici koliko u tome da je ta razlika postala konstanta, komentirao je rezultate politički analitičar Žarko Puhovski. On smatra da bi Kolinda Grabar Kitarović trebala radikalno promijeniti pristup jer je došla do mogućeg plafona s kandidaturom bez kandidature, odnosno bez njezine nazočnosti pa mora započeti kampanju. Kad se počne ozbiljno baviti svojom kandidaturom, onda ima ključno pitanje - hoće li ići u skladu sa svojim imidžem, prema desnom centru, ili u skladu sa sadašnjim imidžem Karamarka i HDZ-a, znači više prema desnici, rekao je Puhovski.

Valja pretpostaviti da Josipović pobjeđuje u prvom krugu, ako se izuzmu neopredijeljeni, pa treba očekivati oštriju i argumentiraniju kampanju Kolinde Grabar Kitarović koja se, kaže Puhovski, zasad više ponaša kao predsjednica nego kao kandidatkinja i izgovara pomirljive političke formulacije.

Politički analitičar Davor Gjenero također smatra da su uočene razlike neznatne u padu popularnosti oboje predsjedničkih kandidata.

Gjenero smatra da će Josipovićeva popularnost padati tako dugo dok ne nađe način da se efikasno oslobodi negativnog utjecaja nesposobnosti Milanovićeve administracijeAko se jasno politički odvoji od SDP-a, zaustavit će pad, ako ne, počet će još više opadati ujesen, kaže Gjenero.

Kitarović je, pak, navodi, dosegnula razinu potpore koju može vezati uz HDZ-ovo biračko tijelo.

Milan Kujundžić, s druge strane, nakon poraza na izborima za Europski parlament sigurno ne može uspjeti ondje gdje je potrebna potpora 50 posto plus jednog birača.

Ako politička bitka bude kompetitivna, odvijat će se u političkom centru i onaj tko osvoji politički centar, osvojit će i izbore, zaključio je Gjenero.