CRO Demoskop: HDZ u vodstvu; zaustavljen pad rejtinga SDP-a

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno između 31. srpnja i 2. kolovoza, pokazuje da je zaustavljeno smanjenje potpore birača SDP-u, a istodobno je povećana prednost HDZ-a na ljestvici stranačkih izbornih preferencija.

Od ostalih stranaka vidljiviji rast zabilježio je samo ORaH Mirele Holy, dok je potpora Hrvatskim laburistima i dalje u padu. Ovo su glavni nalazi prvog postizbornog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji.

CRO Demoskop: Pala popularnost Josipovića i Grabar Kitarović 

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ je ostao na vrhu (24,3 posto), a SDP je drugi (20,3 posto). Izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo ORaH, koji se učvrstio na trećem mjestu. Tako je ORaH sve češći alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra, čime je oduzeo velik dio birača SDP-u, ali i ugrozio laburiste koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. HNS u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,9 posto, a slijedi HSS s 2,7 posto.

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a (28,8 posto) vode ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra (24,1 posto). Slijedi stranačka lista ORaH-a (13,6 posto), dok Savez za Hrvatsku (5,5 posto) drži četvrto mjesto.

Predsjednik Ivo Josipović i u posljednjoj godini svojega prvog mandata najpozitivniji je hrvatski političar s izborom od 31,2 posto. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy s 11,1 posto. Kolinda Grabar Kitarović (8,4 posto) treći je najpozitivniji političar u zemlji.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drugi mjesec zaredom drži Zoran Milanović, koji je prošlog mjeseca, nakon osamnaest mjeseci, s tog mjesta potisnuo političkog rivala Tomislava Karamarka. Karamarko je sada drugi.

Prema posljednjem istraživanju, u proteklom mjesecu gospodarski problemi bili su najvažnija tema za 20,5 posto hrvatskih građana. Slijedi početak obnove u poplavljenoj županjskoj Posavini, što je najvažnija tema za 19,3 posto ispitanika. Iduće su dvije teme koje su zaokupljale interes cijelog svijeta, pa i domaće javnosti: izraelski napadi na Palestince u Gazi i rušenje zrakoplova nad Ukrajinom.
Velik je izbor za događaj/temu mjeseca dobilo i prihvaćanje novog Zakona o radu, zatim objava liste srama poduzeća koja ne isplaćuju plaće radnicima te srpanjski podbačaj u turizmu.

Vlada u svojem trideset i prvom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 20,3 posto hrvatskih građana, dok njezinu politiku ne podupire 65,2 posto građana. Za svoj je rad dobila ocjenu 1,99. Predsjednik Republike ocijenjen je s 3,43, a najviše predstavničko tijelo u zemlji s 2,04.