Preminuo akademik Petar Šimunović

Akademik Petar Šimunović, istaknuti hrvatski jezikoslovac, onomastičar i dijalektolog, član predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, preminuo je iznenada u 82. godini u Splitu.

Šimunović se rodio 19. veljače 1933. u Dračevici na otoku Braču. Od 1961. do umirovljenja radio je u Zavodu za jezik Instituta za filologiju i folkloristiku (danas Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje).

Bio je priznati onomastički stručnjak i član međunarodnih onomastičkih organizacija, suosnivač i glavni urednik onomastičkih časopisa te suorganizator mnogih onomastičkih konferencija. Objavio je više od 400 radova, od čega sam i u suatorstvu tridesetak knjiga.

Redoviti je član HAZU od 1991. Bio je i glavni urednik Akademijina časopisa Folia onomastica Croatica te član uredništva časopisa Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Općina Brač 1983. dodijelila mu je nagradu za istaknutu znanstvenu djelatnost, 1984. dobio je Republičku nagradu "Božidar Adžija" za istaknutu znanstvenu aktivnost, 1998. Orden Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića i 2001. Nagradu za životno djelo Hrvatskog sabora.