Oni su budućnost Knina

Devetnaest je godina kninskoj slobodi. Stasao je s njom i novi naraštaj Kninjana. Nacionalne podjele i prebrojavanje krvnih zrnaca uglavnom su im nepoznanica. Iza sebe već imaju velika ostvarenja na međunarodnoj sceni. Rezultat je to njihove darovitosti, ali i predanog rada.

Rođena je u kraljevskome Kninu dvije godine nakon Oluje. Sa 16 je Matea Jelić postala kraljica tae kwon doa: najbolja juniorka na svijetu!

Naravno da ima puno odricanja. Treba se puno posvetiti tom sportu i treba se truditi. Imamo treninge uglavnom dva puta dnevno, kaže.

Tvorac kninskoga sportskog čuda zadovoljan je uvjetima rada. Ali ne i financijskim mogućnostima kluba.

No nedostatku novca unatoč mladi Kninjani nižu uspjehe i na drugim područjima!

Gotovo je bešuman u vožnji! Njegova se potrošnja ne mjeri u litrama, nego u ampersatima. Skuter na električni pogon djelo je kninskih srednjoškolaca za koji su dobili zlatnu medalju na izložbi INOVA mladih.

Imali smo stari skuter koji je bio na benzinski pogon. Mi smo stavili električni pogon. Snaga mu je 500 Wata i ide 35 km/h, objašnjava maturant Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira
, Ljuban Juko.

Mentor Ante Duilo s darovitom kninskom djecom uspješno razbija predrasude o Kninu na međunarodnim natjecanjima inovatora: 7 izložbi - 7 zlatnih medalja! No u gradu s 1.600 nezaposlenih nakon završene škole - dosad im nije cvalo cvijeće. Ali evo, sad DIV zapošljava sve, rekli su da onaj tko kod nas završi tehnička zanimanja - dođe raditi kod njih. To je veliki plus. I mladi ostaju, sad su počeli ostajati, ističe profesor Duilo.

A glazbenik Jurica Jelić svjetsku je slavu stekao - a da se nije ni maknuo iz rodnoga grada! Njegova djela praizvedena su - i u New Yorku! Narudžbe za skladbe stižu sa svih strana svijeta. I sve će nositi potpis - Zvonimirova grada. Knin mi omogućava da radim ono što želim. Daje mi dosta slobodnog vremena. I daje mi taj jedan unutarnji mir - šetajući kroz prirodu, okolicu, što kad odem u Zagreb, Zadar ili bilo gdje - ne mogu dobiti. Jednostavno želim od tamo pobjeći nazad ovdje, kaže Jurica Jelić.

Ime svojega grada mladi su Kninjani već duboko urezali na globalnu mapu darovitosti!