Ankete: Većina Škota nije za neovisnost

Uoči povijesnog referenduma o neovisnosti Škotske, na škotskoj je televiziji jučer prikazano prvo televizijsko sučeljavanje voditelja kampanje za neovisnost i kampanje za ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, te rezultati anketa koji pokazuju da većina škotskih glasača nije za neovisnost.

Škoti će glasovati o neovisnosti 2014.


Škoti će 18. rujna odlučivati hoće li ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva ili izaći iz saveza s Engleskom, no ankete dosljedno pokazuju da su protivnici neovisnosti u znatnom vodstvu nad onima koji žele prekinuti zajednicu s Engleskom.

U TV debati, održanoj u američkom stilu, Glas za neovisnost Škotske od Londona zagovarao je škotski premijer Alex Salmond, dok je ostanak Škotske u više od 300 godina starom savezu branio bivši britanski ministar financija Alistair Darling.

Tijekom debate Salmond je tvrdio da bi neovisna Škotska mogla izgraditi pravednije i bogatije društvo. Za britansku vladu je rekao je da previše troši na nuklearno oružje, te obećao da neovisna Škotska neće sudjelovati u toj utrci.

Nitko ne može bolje voditi Škotsku od ljudi koji u njoj žive i rade, rekao je Salmond (59) publici ispred malih ekrana te poručio da će 18. rujna imati životnu priliku koju trebaju objeručke iskoristiti.

Prema istraživanju Ipsos MORI-a, objavljenom na početku TV debate, potpora neovisnosti popela se na 40 posto, što je za četiri posto više u odnosu na slične ankete objavljene u lipnju, te najveća zabilježena podrška kampanji za neovisnost.

No, druge ankete pokazuju da je kampanja za neovisnost gubi potporu još od kraja ožujka. Prema njima, 54 posto glasača protivi se neovisnosti, što je jednako kao i u lipnju, dok sedam posto biračkog tijela još uvijek nije sigurno kako će glasovati.