Fitch snizio hrvatski kreditni rejting

Agencija Fitch snizila je danas kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na "BB" za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i "BB+" u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug, javlja Hina.

Snizivši rejting dva stupnja ispod investicijske razine, uz stabilne izglede, Fitch je rejting Hrvatske izjednačio s razinom koju agencija Standard&Poor's drži još od početka godine. Treća velika agencija Moody's hrvatski državni rejting drži jedan stupanj ispod investicijskog, na "Ba1".

Istodobno, Fitch je hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u stranoj valuti zadržao na "B".

U priopćenju Fitch navodi da je vrlo skeptičan u vezi sposobnosti Hrvatske da u srednjem roku stabilizira visok udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

Rebalans ovogodišnjeg proračuna, proveden u travnju, čini se da je Hrvatsku doveo na put dovoljnog smanjivanja deficita kako bi se manjak opće države spustio s 4,9 posto BDP-a u 2013. na 3,8 posto u 2014. (uključujući i transfer dijela mirovina iz drugoga u prvi stup), a u skladu s preporukama Europske komisije u sklopu Procedure prekomjernog deficita (EDP) pokrenute u siječnju, piše u priopćenju.

Međutim, Fitch navodi da je Vlada nedavno upozorila na neispunjavanje fiskalnih planova u prvom polugodištu te objavila kako su slabe šanse da se ostvari cilj EDP-a za 2014., iako će na jesen biti drugi rebalans.

Uz to Fitch napominje da je Hrvatska suočena s recesijom šestu godinu zaredom, iako će stopa gospodarskog pada od 0,5 posto ipak biti manja nego u 2013., kada je iznosila 1 posto, dok se gospodarstvo muči pod dvostrukim pritiskom - razduživanja privatnog sektora i fiskalne konsolidacije.