Vlada ne planira ukidanje subvencije prijevoza učenika

Vlada Republike Hrvatske nikada nije raspravljala o ukidanju subvencioniranja prijevoza učenika, niti je to planirano. Napominjemo, također, da niti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar nije o tome pitanju govorio kao o konačnom rješenju, kaže se u priopćenju Vlade na konferenciji za novinare Inicijative za osnivanje Narodne stranke reformista na čelu s Radimirom Čačićem.

Podsjećaju i da je prethodna Vlada izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ne samo ukinula obvezu sufinanciranja prijevoza učenika, nego je i doista prestala isplaćivati tu naknadu. Ova je Vlada, u skladu sa svojim programom, ponovno počela sa sufinanciranjem prijevoza i tako će se i nastaviti, ističe se u priopćenju iz Vlade RH.

"Rušit ćemo Vladu ukine li sufinanciranje prijevoza učenika"

Rušit ćemo Vladu ako ukine sufinanciranje prijevoza učenika, izjavio je Radimir Čačić na konferenciji za novinare. Bivši potpredsjednik Vlade rekao je da je najava ukidanja sufinanciranja prijevoza konačan dokaz da je Vlada izgubila kompas. Podsjetio je da je prvi, kao varaždinski župan, godine 2006. uveo sufinanciranje prijevoza učenika te da ta županija danas ima dvostruko više učenika koji upišu fakultet.

U prijašnjim nastupima isticali smo da treba pričekati izbore i da nam ne trebaju prijevremeni, ali ako ukinu sufinanciranje prijevoza učenicima, rušit ćemo Vladu, rekao je Čačić.

U Inu se ne smije vraćati državni i politički utjecaj

Bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva ocijenio je da se u Inu ne smije vraćati državni i politički utjecaj. Na pitanje kako će završiti arbitraža vezana uz Inu koja je danas počela i zašto smatra da bi MOL-u trebali prodati još 19 posto udjela, Čačić je na konferenciji za novinare reformista odgovorio da nakon njegove presude u Mađarskoj i odslužene kazne zasigurno nitko nema razloga misliti kako bi preferirao mađarsku državu ili njezin utjecaj, ali da su interesi Hrvatske u Ini vrlo jasni. Dodao je da postoje i druga rješenja poput ponuda građanima, mirovinskim fondovima.

Novinari su se zanimali i na čemu temelji optimizam uspjeha stranke reformista jer je u trenutku odlaska iz Vlade bio jedan od najnepopulanijih političara.

Kao što sam u trenutku odlaska iz Račanove vlade bio daleko najpopularniji, tako sam u trenutku odlaska iz ove vlade, nakon 10 mjeseci i 10 dana, bio najnepopularniji, rekao je te dodao kako ga veseli što se POS nastavlja, kao jedan od manjih projekata koje je radio i koji je dao šansu 20.000 ljudi da na kvalitetan način riješe stambeno pitanje.

Naglasio je kako je njegovo uvjerenje bilo da se puno toga može pokrenuti - brodogradnja, legalizacija, strategije energetika i da se puno toga da učiniti. Nažalost, nisam imao šansu, dodao je Čačić.

Uz Čačića na konferenciji su bili Natalija Martinčević, predsjednica Inicijative za osnivanje Narodne stranke-reformisti, te saborski zastupnik Petar Baranović.