Na pomolu prva velika kulturna razmjena Kube i SAD-a

Muzej Bronx iz New Yorka mogao bi iduće godine gostovati na 12. bijenalu suvremene umjetnosti u Havani, što bi označilo prvu veliku kulturnu razmjenu između SAD-a i Kube, piše The Art Newspaper.

Gostovanje newyorškog Bronx muzeja bilo bi prvo veće gostovanje nekog američkog muzeja na Kubi a, ukoliko se realizira, u planu je i gostovanje izložbe kubanskih umjetnika u New Yorku 2016.

Direktorica Nacionalnog muzeja lijepih umjetnosti u Havani Ana Cristina Perera kulturnu je razmjenu najavila na otvorenju izložbe Afro-američki umjetnici i apstrakcija u Havani, kojemu je nazočilo oko 80 kustosa, umjetnika i intelektualaca iz SAD-a.

Perera je naglasila ulogu kulture u rušenju barijera koje su nametnule vlade, a koje nemaju nikakve veze s voljom umjetnika, prenijela je španjolska novinska agencija EFE.

Višedesetljetni embargo SAD-a nametnut Kubi ne odnosi se na umjetnost a posjećivanje te zemlje američkim je umjetnicima posebno olakšano od kad je 2009. Obamina državna administracija ublažila ograničenja putovanja.

Potencijalno sudjelovanje američkog muzeja na bijenalu u Havani signal je postupne ali sigurne preobrazbe karaktera te međunarodne izložbe, usmjerene u prvome redu na promicanje umjetnosti Trećega svijeta.