Milanović bi se trebao ispričati za sve zlo prema sudbenoj vlasti

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić oštro se okomio na aktualnu vlast u intervjuu za nedjeljni Večernji list. U drugim medijima njegov se istup naknadno interpretirao kao isticanje kandidature za HDZ-ovog ministra pravosuđa.

Među ostalim u spornom intervjuu Turudić je ustvrdio da je dopredsjednik  SDSS-a Milorad Pupovac etnički pristran, da premijer Zoran Milanović, boljševik i monarh, pluta bespućima svog neznanja i bahatosti te napada pravosuđe. Za predsjednika Josipovića rekao je da razmisli treba li mu Saša Perković ostati savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Turudićev intervju osudili su predsjednik Ivo Josipović, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, odvjetnik Anto Nobilo i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić.

Nakon što se podignula prašina, Turudić je na pitanje je li prešao granicu izjavio za HRT: Ne znam koju granicu, pa oni o kojima sam govorio, koje sam komentirao, odavno su prešli granicu. Predsjednik Josipović nije reagirao kad su premijer Milanović i razni visoki izvori radili doista neprimjeren pritisak na pravosuđe. Predsjednik se nikad nije oglasio oko toga, rekao je.

Na pitanje smatra li da se treba ispričati ljudima koje je prozvao u intervjuu, sudac Turudić rekao je da ne, nimalo. Odavno se premijer trebao ispričati cijeloj sudbenoj vlasti. Meni osobno, baš me briga. Tu nema nikavog osobnog odnosa, ne poznam čovjeka. On bi se trebao ispričati za sve zlo prema sudbenoj vlasti, smatra Turudić.

Ministarstvo pravosuđa je pojasnilo da neće komentirati javni istup, odnosno intervju Ivana Turudića jer na to može reagirati samo sudbena vlast.

Turudić je u razgovoru za HRT u vezi sa stegovnim postupkom protiv njega rekao: Ako bude, bit će, ako ga ne bude - neće biti. Ovlašteni predlagači stegovnog postupka su predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (Turudić), predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa. Mislim da sam sebe neću prijaviti, ali još ću razmisliti. I predsjednik Vrhovnog suda i ministar imaju tu zakonsku mogućnost. Ako ocjene da treba, oni će to učiniti, rekao je.

U prvom videoprilogu pogledajte cijeli razgovor Ivana Turudića s novinarkom HRT-a Kristinom Pešić Biondić, a u drugom prilog iz Dnevnika.