Vukovarski Stožer: Nijedna država ne postupa tako s ratnim herojima

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je veliko nezadovoljstvo početkom sudskih postupaka protiv 22 osobe, a vezano uz skidanje i razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Na vukovarskom Općinskom sudu protiv 22 hrvatska branitelja i ratna stradalnika podignuti su optužni prijedlozi zbog sudjelovanja u nasilnom skidanju dvojezičnih ćiriličnih ploča prošle jeseni s državnih ureda i institucija u Vukovaru, rekao je član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić, naglasivši da nijedna država ne postupa tako s ratnim herojima i vojnim veteranima.

Povjerenik za pravna pitanja Stožera Vlado Iljkić na današnjoj konferenciji za novinare ponovio je kako ta građanska inicijativa ne mrzi nikoga, niti je zalaganje Stožera za uklanjanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru upereno protiv prava bilo koje nacionalne manjine. Mi i dalje smatramo kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito i protuustavno. Na sve optužne prijedloge napisali smo prigovor jer želimo da se u sudskom postupku koji treba uslijediti dođe do prave isitine, kazao je Iljkić.

U vukovarskom Stožeru smatraju neprihvatljivim navode iz optužnih prijedloga da su oni koji su sudjelovali u uklanjanju ploča to činili s izrazito niskim pobudama.

Iljkić ističe da su takvi navodi neprimjereni prema onima koji su u Domovinskom ratu i jugosrpskoj agresiji izgubili sinove i ostale članove obitelji. Nijedna država u svijetu ne postupa ovako prema svojim veteranima i herojima kao što to čini Hrvatska. Sigurno je da nitko od nas ne mrzi niti Srbe niti ćirilicu, samo tražimo da se provode zakoni i Ustav, a oni se u slučaju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru krše, ocijenio je Iljkić.

Novinarima se obratio i član Stožera, 75-godišnji Marijan Živković, otac dvojice poginulih hrvatskih branitelja - sin Marko poginuo je kao pilot iznad Otoka, a za sinom Nikolom još se uvijek traga. Živković je od Općinskog suda u Vukovaru već dobio presudu u kojoj je za nasilno skidanja dvojezične ploće sa zgrade vukovarske policije u rujnu prošle godine osuđen na devet mjeseci zatvora, što je preinačeno u dvije godine uvjetno, uz novčanu kaznu nešto manju od 1000 kuna. Ne znam koliko vrijede moji poginuli sinovi, pa da ja državu tužim i tražim da oni meni plate, kazao je Živković, upitavši je li ono što je on napravio teži prekršaj od onoga kada netko svoju vlastitu državu nazove slučajnom državom.