Iljkić: Ustavni sud odlukom potvrdio neka stajališta Stožera

Sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio je za HRT da je na jutrašnjoj sjednici Ustavnog suda donesena odluka da referendumsko pitanje o ćirilici nije u skladu s Ustavom RH. 

Šeparović je također rekao da je Ustavni sud naložio Gradskom vijeću Grada Vukovara da u roku od godine dana uredi pitanje dvojezičnih ploča, odnosno u kojim bi gradskim četvrtima trebale biti postavljene. Dotad nema nasilnog uvođenja dvojezičnih ploča, a ako u godinu dana Gradsko vijeće ne uredi pitanje dvojezičnih ploča, onda će to urediti Vlada zakonom.

Cijelu izjavu Šeparovića poslušajte u audioprilogu.

Vlado Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara izrazio je nezadovoljstvo odlukom Suda rekavši da je sud pravno i političko tijelo. No, možemo biti zadovoljni činjenicom da je Ustavni sud ovom odlukom potvrdio neka stajališta Stožera poput onoga da pitanje dvojezičnosti nije temeljno ljudsko nego u prvom redu političko pitanje, kazao je. Naglasio je i da neke europske države također imaju prag od 50%, a neki čak i od 70% za uvođenje dvojezičnosti. Sama odluka Suda da više nema nasilnog postavljanja ploča je ohrabrujuća. Sada je jasno svima da su ploče postavljene prije nego što su se za to stekli zakonski uvjeti, što je velika odgovornost na Vladi. Mislimo da će Vukovar biti izuzet od primjene članka 12 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina sve dok se za to ne steknu svi uvjeti, kako smo to tražili odmah na početku, izjavio je Iljkić.


Josipović: Sud je donio mudru odluku

Ustavni sud je donio, po mom sudu, jednu ustavnu, u Ustavu utemljenju odluku, ali i odluku koja je mudra s apekta regulacije društvenih odnosa. Onaj dio koji se odnosi na modalitete kako treba odluku o implementaciji prava na ćirilično pismo realizirati u nekim osjetljivim područjima naše domovine, smatram zaista mudrom. Podsjećam, kada se govorilo o postavljanju tabli, i ja sam rekao da treba to učiniti kroz dijalog, kroz međusobno uvažavanje pa, evo, i učiniti i to da Vukovarci i branitelji sami sudjeluju u tome, komentar je predsjednika Republike Ive Josipovića na odluku Ustavnog suda.

Ministar uprave Arsen Bauk pozdravio je ovakvu odluku Ustavnoga suda.

HDZ je priopćio kako poštuje odluku Ustavnog suda ističući kako nisu za umanjivanje bilo čijih prava, ali će i dalje inzistirati na poštovanju cijeloga Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8., na koji se, kažu, osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci.

Pitanje referenduma nikada se ne bi niti otvorilo da aktualna vlast nije ignorirala članak 8. i protuzakonito postavljala dvojezične ploče u Gradu Vukovaru, naglašava HDZ. Još jednom traži da se Vlada, ali i predsjednik RH Ivo Josipović napokon očituju o nepoštovanju članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Grada Vukovara.

Odluku kojom je Ustavni sud neustavnim i nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o dvojezičnosti u vukovarskoj organizaciji SDSS-a smatraju očekivanom i jedinom mogućom.

Rok za donošenje ocjene ustavnosti referendumskog pitanja bio je 30 dana. Hrvatski sabor uputio je referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocjenu ustavnosti, a zahtjev za raspisivanje državnog referenduma podnijela je građanska inicijativa Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

Stožer je još u prosincu prikupio i Saboru predao oko 650 tisuća potpisa građana kojima se traži raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svojega jezika manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine polovinu ukupnog stanovništva, umjesto sadašnje trećine.

Na referendumu su se građani trebali očitovati o tome jesu li "za" ili "protiv" da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice.

Ustavni sud je zaključilo i da svaki budući zahtjev za raspisivanje referenduma koji Hrvatskom saboru bude podnesen na temelju ustavnog članka koji propisuje da Sabor može ovlastiti Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz njegova djelokruga mora sadržavati detaljan prikaz činjenica i okolnosti koje su bile povod za referendumsko pitanje u predloženom sadržaju te dostatno i relevantno obrazloženje razloga zbog kojih se traži raspisivanje referenduma.

Najviše pravosudno tijelo na kraju ističe da nije sudionik političkih rasprava niti je arbitar u rješavanju političkih sporova koji nastaju u hrvatskom društvu.