Može li energetska obnova Hrvatske potaknuti razvoj zemlje?

Što se tiče odgovora na ovo pitanje brojevi obećavaju. Samo za obnovu privatnih kuća osigurano je 160 milijuna kuna, a na cijelom bi se projektu moglo otvoriti čak 11.000 radnih mjesta u građevinarstvu. No poslodavci ipak strahuju. Zašto? 

Za obnovu kuća - stolarije, fasada i krovova - građani će moći dobiti 50 do 80% nepovratnih sredstava. Građevinari priželjkuju što prije započeti konkretne poslove kako bi se nadoknadili golemi gubici nagomilani u vrijeme recesije jer je u njihovu sektoru zbog recesije ugašeno više od 44.000 radnih mjesta. Većina je radnika posao našla u nekoj od europskih zemalja pa sada imamo velikih problema s nedostatkom stručne radne snage te se izvođači boje da neće imati dovoljno radnika.

Ovim projektima građevinarstvo bi se napokon trebalo podignuti iz pepela, a mnogi građani mogli bi postati vlasnici toplinski izoliranih domova. Jedni i drugi korist bi ostvarili uz poticaj države.

O svemu ovom u središnjem Dnevniku govorila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Riječ je o Vladinu projektu koji omogućuje da građani uštede, a da se oživi građevinski sektor. Zainteresiranost je velika, rekla je ministrica.

Cijeli razgovor s Ankom Mrak Taritaš pogledajte u videoprilogu.